MASOVNA SILOVANJA 1991.

Sud smanjio kaznu monstrumu iz Vukovara

28.02.2013 u 09:37

Bionic
Reading

51-godišnjem Dušanu Ivkoviću zatvorska kazna smanjena je za dvije godine, u odnosu na presudu izrečenu u rujnu na Županijskom sudu u Osijeku kada je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina na civilima u Vukovaru 1991. Novi je zakon, obrazložio je Vrhovni sud, povoljniji za njega

Naoružani pripadnik JNA Dušan Ivković ušao je u kuću i pokazao na 23-godišnju ženu. S njim su bila dvojica suboraca. Rekao joj je neka bira s kojim će od njih imati odnos. Preplašena žena pokazala je na njega.

Zbilo se to u jesen 1991. u Vukovaru. Sajmište je bilo palo, ali grad se još odupirao. Dušan Ivković (51) nedavno je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Povećana je, pak, kazna Radi Ivkoviću (59), koji je zbog ratnog zločina, silovanja iste žene, osuđen u Osijeku na pet i pol godina zatvora. Iza rešetaka će na kraju odležati šest godina. Obojica su u bijegu.

Ivkovićima, koji nisu u rodu, zbog silovanja mlade žene sudilo se i 2007. u Vukovaru. Dušan Ivković tada je oslobođen, a njegov prezimenjak osuđen je na tri i pol godine zatvora. Vrhovni je sud slučaj vratio na početak. Uhićeni su još 9. lipnja 2002. Odmah nakon izlaska iz pritvora, 21 dan kasnije, Rade Ivković pobjegao je, pretpostavlja se, u Srbiju. Dušan Ivković, inače iz Borova naselja, pojavio se lani u rujnu na raspravi na sudu u Osijeku. No, sat kasnije, na izricanje presude nije došao. Da se pojavio, odmah bi bio uhićen, piše Večernji list

Inače, on je u to doba bio policajac PU vukovarsko-srijemske pod suspenzijom. Poslije je dobio otkaz. Sajmište je okupirano 14. listopada 1991. Kad je točno počeo taj užas, nesretna se žena ne sjeća, no tortura je trajala sve do pada grada, 18. studenoga. Dušan Ivković silovao ju je, prema optužnici, svaku noć. Rade Ivković, nadalje, te ju je jeseni odveo u svoju kuću pod izlikom da mu treba oprati odjeću. Bio je odjeven u sivomaslinastu odoru JNA, ali pripadao je jedinicama Teritorijalne obrane.