PREINAČENA PRESUDA

Sud BiH oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2019 18:23
  • Objavljeno 08.11.2019 u 17:09
Jerko Ivanković Lijanović

Jerko Ivanković Lijanović

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Milicevic/PIXSELL

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti je u petak optužbi oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanovića iz Širokog Brijega, optužbi za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje te je prvostupanjsku kaznu zatvora od 12 godina protiv njega preinačio u oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak te nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura).

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi FBiH, te vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovićima, Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.

Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi. U presudi je navedeno kako Tužiteljstvo BiH nije dokazalo odgovornost organiziranog kriminala i udruživanja te pranja novca, neplaćanja poreza i porezne utaje, te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Tužiteljstvo je tvrdilo da su optuženi preko kompanija 'Lijanovići' i drugih povezanih društava, „Farmer“, „Farmko“, „Optimum“ organizirali pranje novca, neplaćanje poreza te zatvaranjem kompanija ostajali dužni državi za velike porezne iznose.

  • +11
  • +8

Jerko Ivanković Lijanović

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Milicevic/PIXSELL

Jerka Ivankovića Lijanovića nedavno je Vrhovni sud Federacije BiH u drugome postupku pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog zloporaba prigodom podjele poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!