NASTAVAK SURADNJE

Subotica i Osijek službeno prijatelji

03.12.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Osijek je dobio deseti prijateljski grad, Suboticu, s kojim godinama nevladine organizacije, poduzetnici i gradski predstavnici njeguju suradnju i razmjenu ideje. Gradonačelnici Subotice Saša Vučinić i Osijeka, Krešimir Bubalo, potpisali su danas u Osijeku povelju o prijateljstvu dvaju gradova i nazvali je krunom dosadašnjih odnosa

'Umjesto temelja za suradnju, danas smo dobili krunu', ocijenio je Vučinić nakon potpisivanja povelje i zdravice šampanjcem s Bubalom. Dvojica su otkrila ploču s ugraviranih deset imena gradova i najavili planove za međugradsku suradnju.

'I do sada smo surađivali u svim vidovima društvenih aktivnosti - poduzetnički, prekogranični projekti za kandidiranje za EU fondove i slično, a to će se nastaviti tako što ćemo se zajednički prijavljivati na sve buduće natječaje europskih fondova', najavio je Bubalo nakon otkrivanja ploče u zgradi gradske uprave.

Prije toga Bubalo se sastao s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Zsuzsannom Hargitai s kojom je razgovarao o budućim investicijama na području Osijeka, završetku izgradnje koridora Vc i gradnje trgovačkog centra Avenue Mall zakočenog imovinsko-pravnom preprekom.

'Problem gradnje tog trgovačkog centra isključivo je u vlasniku zemljišta, a ne gradske uprave', naglasio je Bubalo. Investitor GTC Hrvatska ne može se dogovoriti s poduzetnicima Ivanom Šapinom i Kajetanom Šeperom o prolasku pristupne ceste do budućeg kompleksa preko zemljišta kojeg se privatni dvojac domogao. Gradnja je započela sredinom 2009, trebala bi završiti početkom 2011, ali rok bi se mogao odgađati sve dok se dvije strane ne usuglase o rješenju zemljišnog pitanja.

Projekt investitora košta 55 milijuna eura, a glavni financijaš je Europske banke za obnovu i razvoj, ali što o problemu misli direktorica Hargitai novinarima je danas ostalo nepoznato, jer je ona nakon izlaska Bubala nastavila sastanak s drugim gradskim službenicima iza zatvorenih vrata.

Inače, posjet subotičkog gradonačelnika Vučinića događa se povodom obilježavanja Dana grada, 2. prosinca, koji se obilježava na uspomenu na ujedinjenje triju gradskih cjelina u jedinstvenu općinu 1786. kada su se objedinile Tvrđa, Donji grad i Gornji grad.

U posjetu gradu od jučer su zato i predstavnici nevladinih organizacija i medija, koji su jučer održali okrugli stol o mogućnostima prekogranične suradnje. Uvodničar Damir Jurić, ispred Agencije za društvene inovacije iz Osijeka, naglasio je da za njega cijela šira regija ne predstavlja multietnički, multikonfesionalni prostor, jer su razlike među ljudima mnogo manje od sličnosti. 'Ove sličnosti treba njegovati i unapređivati', naglasio je Jurić.

Pred tridesetak sudionika okruglog stola, u organizaciji Agencije lokalne demokracije, govorili su Boško Kovačević s Univerziteta Singidunum iz Subotice, Esad Bajtal s Univerziteta Sarajevo, Mihal Ramač, novinar i urednika iz Novog Sada, Jovan Komšić s Univerziteta Novi Sad, Slobodan Čamprag, gradski vijećnik u Subotici, Azra Batlak, Danijel Vidović i Nedžad Vuk, predstavnici gradske uprave Mostara i Gordana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Sudionike iz Mostara i Subotice zanimalo je kako napreduje gradnja osječkog Sveučilišnog kampusa pa su ga danas posjetili. Posjet je organiziran u okviru projekta Regionalno partnerstvo za međukulturalnu razmjenu, koji financira Europska komisija.