SKLISKE CESTE

Subota će biti oblačna i kišna

29.11.2014 u 09:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će danas prevladavati oblačno vrijeme, a kiša se očekuje na Jadranu i u gorskim predjelima. Kolnici su skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji te HAK upozorava vozače na oprez

U Hrvatskoj će danas prevladavati umjereno do pretežno oblačno, na Jadranu i u gorskim predjelima ponegdje s kišom, dok će u središnjim i istočnim krajevima ponegdje biti malo kiše ili slabe rosulje, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar većinom slab, a na Jadranu uglavnom umjereno i jako, pa i vrlo jako jugo koje će na sjevernom dijelu slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 5 do 11, a na Jadranu između 15 i 19 °C.

Iz Hrvatskog autokluba izvještavaju da su kolnici mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji, magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na širem riječkom području, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Karlovac i Bosiljevo 2, priopćio je Hrvatski autoklub (HAK).

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Do daljnjega zatvorena je za sav promet županijska cesta ŽC3106 Donja Zdenčina-Pisarovina zbog radova na mostu u mjestu Kupinec. Obilazak je županijskim i lokalnim cestama.

Zatvorena je Sljemenska cesta od vrha prema Zagrebu (zbog odrona između Kraljičinog zdenca i Šestina). Od Blizneca i Pila prema Sljemenu promet je dopušten, a spuštanje samo na zagorsku stranu (do 9. prosinca 2014. god.).

Dana 29. studenog od 14,00 sati do 30. studenog do 16,00 sati bit će zatvorena brza cesta Solin-Klis (DC1), zbog radova. Vozit će se obilazno „starom kliškom cestom“, ŽC 6253.

Dana 29. studenog 2014. godine od 9,30 do 16,00 sati bit će zatvorena županijska cesta ŽC 5062 od centra Fužina kroz Donje Selo u duljini 500 m. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju do poboljšanja vremena.

Dana 1. prosinca 2014.godine od 9,30 do 14,30 sati bit će zatvorena županijska cesta ŽC5062 Fužine-Lič. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju do poboljšanja vremena.

Na Zagrebačkoj obilaznici (A3) zbog izgradnje čvora Jakuševec, između čvorova Kosnica i Buzin (od 29. do 27. km) u smjeru Bregane vozi se servisnim kolnikom, uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Promet teče jednim trakom na:- na autocesti A1 južno od tunela Bristovac (od 231. +700 do 232. +600 km) u smjeru Dubrovnika te riječkoj obilaznici od tunela Trsat do nadvožnjaka Kozala u smjeru graničnoga prijelaza Rupa.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) u mjestu Krilo Jesenice, vozi se naizmjence jednim trakom, uz semafore, zbog radova. Zbog mogućih gužvi preporučuje se obilazak za osobna vozila: Žrnovnica-Tugare-Gata-Omiš, a za ostali promet: autocestom A1 Split-Dugopolje-Šestanovac-Dubci.

Zbog radova na državnoj cesti DC30 Velika Gorica-Zagreb, vozi se uz privremenu regulaciju, suženim kolnikom, usporeno te povremeno u koloni. Vozačima savjetujemo obilazak lokalnim cestama preko Gradića i Donje Lomnice za Remetinec ili zagrebačkom obilaznicom (A3) između čvorova Buzin i Kosnica.

Zbog odrona do daljnjeg je za teretna vozila teža od 7,5 tona zatvorena državna cesta DC47 Jasenovac-Hrvatska Dubica od mosta Jasenovac do prilaza graničnom prijelazu Hrvatska Dubica. Obilazak je: DC47- (A3) čvor Novska- (A3) čvor Popovača - D36-Sisak- D37-Sunja- D224- Hrvatska Dubica i obratno.

Zbog odrona, za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC4030 Orahovica-Kutjevo. Obilazak je: Orahovica-Našice-Pleternica, i obrnuto.

Promet teče otežano na županijskoj cesti ŽC 3155 Kravarsko-Hotnja u dužini od 200 m, zbog sanacije klizišta.

Zbog ulegnuća kolnika na državnoj cesti DC 24 u mjestu Turnišće vozi se jednim trakom, naizmjence.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko 2 km. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektna linija Valbiska-Lopar i katamaranske linije: Rijeka-Mali Lošinj, Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula.

Katamaran na liniji Split - Bol (Brač) - Jelsa (Hvar) plovi bez pristajanja u luku Bol.