NI MÜNCHEN, NI PRNJAVOR

Suautor HDZ-ova programa objašnjava gdje i kako je nastao Pet plus

07.10.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Zoran Tomić, redoviti profesor političke komunikacije i političkog marketinga na Sveučilištu u Mostaru, za tportal kaže da je izborni program HDZ-a i Domoljubne koalicije '5+ Hrvatska' sinteza Gospodarskog plana koji je s domaćim stručnjacima napravio ugledni njemački i svjetski ekonomski institut IFO, programa dvadeset odbora HDZ-a, 11 programa izbornih jedinica te programa koalicijskih partnera

Naime, Jutarnji list objavio je informaciju da je Tomić autor HDZ-ova izbornog programa. Štoviše, navodi se i da je Tomić koncept i naziv HDZ-ova izbornog programa predstavio na Predsjedništvu stranke. Ne čudi to što se Tomić dovodi u vezu s HDZ-ovim programom jer je radio i na programu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i blizak je aktualnom vodstvu stranke.

Međutim, Tomić si ne želi pripisati zasluge za program, nego je za tportal objasnio genezu njegova nastanka. Dakle, Tomić kaže da je naziv programa nastao na temelju višemjesečnog komuniciranja političkog vodstva HDZ-a u bazi i na terenu, primarnog istraživanja javnog mišljenja, istraživanja kroz fokusne skupine i korištenjem sekundarnih izvora informacija. Pet predstavljenih točaka, nastavlja, prema ovim istraživanjima, u potpunosti korespondira sa stanjem u Hrvatskoj, a kao takve sugerirao ih je njemački IFO.

'Točke programa prošle su sve filtre stožera i stranke i kao takve su usvojene. Šesta točka, 'Hrvatska', vrijednosna su pitanja. Od iznimne su važnosti za HDZ i ona su dizajnirana na poseban način i s posebnim osjećajem', naglašava Tomić.

No strateški se program složio, otkriva, tako da se životna pitanja, od kojih ovisi bolji standard i bolji život u Hrvatskoj, ne miješaju s vrijednosnim pitanjima. 'To je strateški ispravno i kao profesor političke komunikacije i političkog marketinga smatram da je najbolji pristup', navodi stručnjak za političku komunikaciju. Zbog toga, poručuje, imajući u vidu sve navedene činjenice, jasno je da nije autor izbornog programa HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Zanimljivo je da se HDZ našao na udaru nekih medija koji smatraju da je njihov program zapravo plagijat Mile Vasića iz Prnjavora, a on je prije godinu dana u Republici Srpskoj izašao na izbore s programom '5+'. Tomić odbacuje kritike na račun HDZ-a.

'Što se tiče medijske manipulacije da je program preuzet od nekog anonimnog političara 'tamo negdje', smatram da je to rezultat nervoze pojedinih medija koji se boje promjena u Hrvatskoj, a ujedno su promotori SDP-ove koalicije, kao i nervoze SDP-a koji nema ili još nije predstavio svoj program', odgovorio je Tomić na optužbe za plagiranje.

Pokušaj pakiranja da je program prepisan, navodi, ima kontraefekte u javnosti. 'Javnost i birači nisu tako naivni i ne treba ih podcjenjivati. U suštini, cijela kampanja za program HDZ-a vodi se zbog proaktivne kampanje s jasnim sadržajem', zaključio je Tomić.