ZA VJEČAN ŽIVOT

Stvorena rukavica koja pokreće srce zauvijek

04.03.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Znanstvenici su stvorili revolucionarnu trodimenzionalnu elektroničku 'rukavicu' koja bi uskoro mogla zamijeniti pacemakere i natjerati srce da kuca zauvijek

Uređaj koristi mrežu senzora i elektroda koje neprekidno nadziru električne aktivnosti srca, a u budućnosti će mu moći davati električne šokove koji će održavati zdrav broj otkucaja.

Stručnjaci sa Sveučilišta Illinois i Washington svoj prototip membrane koja se rasteže zajedno sa srcem stvorili su 3D printerom. Ugradili su ga na srce zeca koje je savršeno funkcioniralo izvan tijela u otopini bogatoj hranjivim sastojcima i kisikom. Za razliku od pacemakera i defibrilatora, tanka elastična membrana kreirat će se tehnologijom visoke rezolucije po mjeri.

'Kada osjeti katastrofičan događaj poput srčanog udara ili aritmije, ona će moći primijeniti terapiju visoke definicije', rekao je jedan od dizajnera uređaja Igor Efimov.

'Moći će upotrijebiti električne stimulacije s različitih lokacija na uređaju kako bi na optimalan način zaustavila aritmiju i spriječila iznenadnu smrt zbog zastoja srca', dodao je.

Električni stimulatori sličnog dizajna u upotrebi su još od 1980-ih godina, međutim donedavno su bili nalik na grube rukave s ušivenim elektrodama. Njihov ključni problem bilo je to što nisu mogli održavati trajan kontakt senzora sa srcem koje kuca.

John Rogers, stručnjak za materijale na Sveučilištu Illinois, za novi je uređaj razvio rastezljivu elektroniku. Materijali koje koristi, poput silicija, i dalje su kruti, međutim dizajnirani su u obliku slova S tako da se mogu rastezati i savijati poput opruga.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature Communications, membrane će se u početku koristiti za istraživanje promjena ritma srca u ovisnosti o uvjetima, no u budućnosti bi mogle postati uobičajeni uređaji za rješavanje problema srčanog udara.