Stvarno fina pita od jabuka

Stvarno fina pita od jabuka

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Naročito zbog dva dragocjena sastojka, Calvadosa, cjenovno dragocjenog likera od jabuka i lisnatoga tijesta koje se po rubovima karamelizira. Pitate se kako? Jednostavno i lako ;)

Recept je stvarno delikatesan i idealan za počastit sebe ili se kad usfali ljubavi i pažnje od ostalih ;) ili jednostavno; divan desert za jesensko, melankolično druškanje uz čašu tog preskupog Calvadosa, likera od jabuka s okusom whiskeya,brrr, kojega ćete staviti i u sam kolač!

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Precious Calvados nabavljiv samo i isključivo u Vrutku. Zato je valjda tako i toliko  precious!

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Domaće, sočne, svježe, reske i Granny Smith jabuke

za 4 do 6 osoba

200 g lisnatog tijesta (najbolje je uzeti smrznuto ako niste majstor/ica u spravljanju pravog)
6 jabuka (domaćih, reskih, sočnih)
2 jabuke Granny Smith
80 g smeđeg šećera
75 g maslaca
0,3 dcl Calvadosa (žestica od jabuke)
žličica cimeta

Zagrijte pećnicu na 200 C 210 C.

Razvaljajte lisnato tijesto, nakon što ste ga otopili, na tanašna2 mm. Stavite ga na lim za pečenje i odložite sa strane. Ili u hladnjak. Dok ne pripremite jabuke.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Ogulite 3 jabuke, izvadite im koštice i nasjeckajte na kockice
 
U posebnoj posudi, na vatri, rastopite 25 g maslaca i ubacite jabuke. Lagano ih pirjajte i dodajte Calvados. Pojačajte vatru i miješajte dok alkohol iz Calvadosa ne ishlapi. Nastavite s pirjanjem dok jabuke ne omekšaju i ne počnu izgledati kompotasto

Preostale jabuke operite i narežite na tanke kriške.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Pirjane jabuke rasporedite po lisnatom tijestu ...

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


... prekrijte ih, ravnomjerno, svježim, tanko narezanim kriškama jabuka ...

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


... i posipajte mješavinom smeđeg šećera i cimeta i preostalim komadićima maslaca

Pecite 10 ili 20 minuta dok tijesto ne poprimi hruskavu, smećkastu boju, a šećer se lagano karamelizira po površini kolača.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Izvadite pitu iz pećnice i dok je vruća naribajte po njoj dvije GranySmith jabuke

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Narežite je na pravokutnike i poslužite uz čašicu Calvadosa ili Amaretto Sour-a (koktelčić koji je savršena kombinacija amaretta, limete i leda) :P

Totalno dekadentno i chic! Taman za gricnut' u jesenskome New Yorku ... koji može biti i u vašoj dnevnoj sobi ;)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!