konferencija za medije

[VIDEO] Tomašević najavio rezanje naknada za školske odbore i potvrdio: Da, razgovaram s USKOK-om

03.08.2021 u 11:17

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je u utorak u predvorju Gradske uprave redovnu konferenciju za medije

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvjestio je o obnovi Zagreba od posljedica potresa.

'U tijeku je obnova 14 škola i jednog učeničkog doma', rekao je Korlaet.

Namjera je da se ubrza obnova škola, potrebno je pomiriti razne zahtjeve, a važan je imperativ sigurnosti i očuvanje kulturnih dobara, kazao je Korlaet izdvojivši tri škole koje su pojedinačna kulturna dobra - Gornjogradska gimnazija, Tituša Brezovačkog, Prva ekonomska škola.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Suradnja Grada, Ministarstva graditeljstva i Fonda za obnovu je svakodnevna. Iz Gradske uprave odabrano je 20 ljudi različitih struka koji će pomagati ministarstvu i Fondu.

'Stvari se intezivno odvijaju i ubrzo ćemu i fizički vidjeti obnovu na djelu', istaknuo je Korlaet.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će početkom sljedećeg tjedna biti raspisan natječaj za članove školskih odbora. Jedan od članova će biti predstavnik iz vijeća gradskih četvti (za srednje škole) i mjesnih odbora (za osnovne škole). Ukupno oko 200 članova će biti iz mjesne samouprave, a 400 preko javno natječaja.

Naknade će se smanjivati, najavio je gradonačelnik, ali još ne može reći koliko.

'Naš je cilj smanjivati naknade i u drugim upravnim vijećima u gradskim ustanovama', istaknuo je.

  • +9
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Gradonačelnik je najavio i kako će za v.d. ravnatelja Gradskog ureda za upravljanje imovinom imenovati Željka Matijašeca.

Tomašević je na pitanje novinara potvrdio da su on i njegova zamjenica posljednjih tjedana osobno nazočili razgovorima PNUSKOK-a koji se provode u uredima Gradske uprave.

U nekima od tih radnji bili smo prisutni kao predstavnici javnih tijela, na traženje PN USKOK-a, ali u detalje ne mogu ulaziti jer je istraga tajna, istaknuo je Tomašević.

Naime, PNUSKOK, naime, tamo češlja gradsku dokumentaciju i provodi neformalne razgovore sa zaposlenicima nakon akcija uhićenja bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Što se tiče odlaska u Knin i proslave Oluje, Tomašević je potvrdio da je pozvan od strane državnog vrha i da će ići tamo kao gradonačelnik Zagreba.

Najavio je izmjenu u kriterijima dodjele i cijenama najma gradskih poslovnih prostora jer su neki, kako je kazao, ispod tržišne cijene.

'Vlada nered. Dolazi mi na potpis ugovori za komercijalne subjekte koji jako dobro posluju s cijenama koje su daleko ispod tržišnih. Ne možete kao poslovni subjekt za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada, to jednostavno nije moguće', pojasnio je.