presica gradonačelnika

[VIDEO] Tomašević najavio kazne za kontaminiranje biootpada: 'Ljude ne možemo natjerati da više odvajaju, ali ovo moramo spriječiti'

27.07.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i njegovih suradnika u predvorju Gradske uprave zamjenik Luka Korlaet izvijestio je da se svakog petka održavaju sastanci svih uključenih u obnovu Zagreba nakon potresa kako bi se umrežile baze podataka. Održana su već tri takva sastanka te je na zadnjem predstavljen dokument kojim je uređena migracija svih podataka vezanih uz potres. 'Kada to implementiramo, proces donošenja odluka ići će puno brže', rekao je Korlaet

Korlaet je najavio da će se prolongirati rokovi za obnovu pet osnovnih, osam srednjih škola i jednog doma.

'Dosad su uspješno sanirana 163 objekta. Napravili smo niz koraka da se procesi ubrzaju nakon što je prošla vlast napravila neke pogreške. Prijevoz za učenike bit će organiziran u područne škole i roditelji mogu biti mirni', kazao je Korlaet.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je da će, umjesto nje, novi načelnik Stožera civilne zaštite biti Luka Korlaet, prenosi N1.

Gradonačelnik Tomašević najavio je da će se obustaviti pozivi za jednokratne potpore udrugama otvoreni od početka godine. 'Takve pozive ima 10 ureda, a zaustavljamo to s 31. srpnja', rekao je Tomašević.

Tomašević je najavio da će Grad Zagreb ubuduće imenovati po tri od sedam članova školskih odbora, s tim da će jedan od tih troje biti predstavnik mjesnog odbora, a ostalo dvoje bit će izabrani javnim pozivom. Riječ je o novom modelu za osnovne škole.

Planirano je i smanjenje naknada za članove školskih odbora, a iznosi će biti objavljeni prije javnog poziva.

Upitan o najavljenoj reviziji ugovora s privatnim poduzećima, rekao je da ona ima nekoliko segmenata. Postoji interna revizija u Gradu Zagrebu, koja revidira obaveze za prošlu godinu, ali ići će i za ovu godinu. U kontaktu su s državnom revizijom, a radit će se i ciljane revizije ugovora. Određeni nalozi u tom smislu već su izdani.

'Što se tiče obuhvatnijih revizija velikih javno-privatnih partnerstva, u to još nismo krenuli jer oni zahtijevaju veći novac za reviziju', rekao je Tomašević.

Rekao je da je izabrana v.d. ravnateljica Srebrnjaka.

'Koliko znam, Nogalo će se vratiti u bolnicu. Do mene dolaze različiti zahtjevi za sastanke s različitim ljudima. Nemam namjeru imati takve sastanke jer nije moje da odlučujem o tome. To će biti odluka Upravnog vijeća. Pozivam sve koji misle da imaju kapaciteta i stručnosti da se prijave. Ni s kim od potencijalnih kandidata ne mislim se sastajati jer bi to kontaminiralo proces javnog natječaja', rekao je Tomašević.

Otići će u Knin na proslavu Dana domovinske zahvalnosti.

  • +9
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40 Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Komentirajući anketu po kojemu je Možemo! druga politička snaga u državi, a SDP je pao na treće mjesto, pohvalio je suradnju te dvije stranke.

'U Gradu Zagrebu imamo kvalitetnu suradnju s SDP-om, a vjerujem da će tako biti i u drugim gradovima. Rejting je prolazna kategorija. Nismo se uključili u politiku radi rejtinga, nego da bismo rješavali probleme građana', rekao je Tomašević.

Rekao je da su on i suradnici imali niz sastanaka s resornim ministrima oko obnove Zagreba.

'Radimo sve što možemo i nadam se da će se uskoro vidjeti rezultati. Grad nije sam u tome, ingerenciju po zakonu ima država. Možemo reći za svaki tjedan što se unaprijedilo i poboljšalo, ali ključno je da profunkcioniraju baze podataka. U programu mjera su nerealne cijene, to se mora mijenjati, kao i Zakon o obnovi. Za javne zgrade tu je nevjerojatno povećanje cijene obnove, a građevinskim poduzećima nedostaje radnika. Jako je puno problema, ali vjerujem da idemo u smjeru suradnje', rekao je Tomašević.

Rekao je da ne misli, kao bivši gradonačelnik, odlučivati, slikovito, gdje će biti štandovi s jagodama. 'Standardizirat će se zakup javnih površina', najavio je.

Uskoro će ići i promjena zakonskog okvira kojom će ljudi koji odvajaju i recikliraju smeće plaćati manje režije. 'Ljude ne možemo natjerati da više odvajaju, ali moramo spriječiti kontaminiranje otpada. Svaki biootpad koji se pomiješa s ostalim više nije biootpad i postaje miješani otpad. Bit će vjerojatno propisane kazne za to', kazao je Tomašević.