PRIVOLA NA PREGOVORE

Stupile na snagu nove sankcije EU protiv Irana

22.12.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Europska unija u subotu je u svom službenom listu objavila popis 18 pravnih i jedne fizičke osobe na koje će se primjenjivati nove sankcije prema Iranu.

Riječ je o Babaku Zandžaniju, "važnom posredniku u iranskim naftnim transakcijama i u prijenosu novca povezanog s naftom" koji je "vlasnik i čelnik grupacije Sofinet, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", dodaje službeni list EU-a.

Među 18 organizacija i tvrtki s tog popisa su i tri podružnice National Iranian Oil Refining and Distribution Companyja (NIORDC), ali i više instituta i poduzeća optuženih da izravno podupiru iranske nuklearne aktivnosti koje su prijetnja širenju nuklearnog oružja. Među njima su Iran Aluminium Company (Oralco) i Sharif Univesity of Technology iz Teherana.

Napokon, na njemu su i pravne osobe za koje se sumnja da pružaju financijsku pomoć iranskoj vladi, poput podružnica Prve islamske investicijske banke u Maleziji i u Indoneziji.

Europsko vijeće je u priopćenju objavljenom u petak navelo da će se na udaru ovih sankcija naći 105 Iranaca i 490 poduzeća.

EU je 15. listopada odlučio da će znatno postrožiti financijske i trgovinske sankcije Iranu ne bi li ga privolio na nastavak pregovora o njegovu spornom nuklearnom programu.

Sankcije dolaze nakon paketa sankcija koje su postrožene nakon naftnog embarga što je u srpnju stupio na snagu.