BORBA ZA BESPLATNO ŠKOLSTVO

Studentski bunt se proširio na Zadar

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 15:59
  • Objavljeno 21.04.2009 u 07:00
Studenti prosvjeduju na Filozofskom fakultetu

Studenti prosvjeduju na Filozofskom fakultetu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Zagrebačkim studentima pridružile su se kolege sa zadarskog Filozofskog fakulteta, koji su u 12.45 sati preuzeli Sveučilište u Zadru i do daljnjega blokirali nastavu u sveučilišnim predavaonicama tražeći besplatno obrazovanje kao pravo, a ne kao privilegiju u Hrvatskoj.

Ulaz na Sveučilište u Zadru je slobodan, profesori se ne ometaju u znanstvenom radu, a studentski redari održavaju red.

Studentski prosvjed podržavaju i neki profesori. Prorektorica za nastavu prof. dr. Ana Proroković kazala je, prenosi Slobodna Dalmacija, studentima da je i Uprava protiv komercijalizacije visokog obrazovanja, te da načelno podržava prosvjed. Pozvala je profesore i djelatnike Sveučilišta da se pridruže studentima.

Istodobno, zagrebački studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu za pravo na besplatno obrazovanje izvijestili su da blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nastavljaju i danas, a tu odluku je na plenumu održanom u ponedjeljak u 20 sati podržalo oko 500 studenata. Prema procjenama, prvoga dana prosvjeda u studentskim aktivnostima je sudjelovalo najmanje tisuću studenata. Blokada će se nastaviti sve dok god Plenum studenata bude izglasavao da traje. Na plenumu koji se održava svaki dan mogu sudjelovati svi zainteresirani studenti Filozofskog fakulteta, kao i ostali zainteresirani. Prema riječima isturenih članova Nezavisne incijative studenata Filozofskog fakulteta nastavak blokade je izglasan na sinoćnjem plenumu na kojem je sudjelovalo više od 500 studenata.

Učionice na fakultetu uglavnom su zaključane. Tamo gdje će se nastava pokušati održati prosvjednici namjeravaju ući i bukom je spriječiti. Na Filozofski fakultet upisano je 7.000 studenata. Prosvjednici su prozvali čelnike zagrebačkog Sveučilišta, Upravu Filozofskog fakulteta te neke medije što su njihove zahtjeve proglasili nerazumljivima. Pitaju se kako to treba artikulirati zahtjev o besplatnom školovanju za sve. Upozoravaju da njihovi kritičari primjedbama kako je zahtjev o besplatnom obrazovanju nerazmljiv i nesuvisao impliciraju da su suvisle i razmljive političke zahtjeve u stanju artikulirati samo pravnici. To je, naravno, besmislica, istaknuli su. Također su se pobunili protiv kako su to oni nazvali 'medijskih distorzija i falsifikacija' u kojima su okvalificirani kao manjinska gerilska organizacija. U provedbi blokade nastave u ponedjeljak je aktivno sudjelovalo bar tisuću studenata. 


Cilj prosvjednih aktivnosti je ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja, a sudionici prosvjeda na solidarnost su pozvali sve studente i profesore, ali i ostale građane ističući da opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata, nego i budućnosti cijelog društva. Naime, školarinu plaća 55 posto studenata, većinu uzdržavaju roditelji, ali neki i rade kako bi mogli studirati. Siromašniji imaju tri puta manje šanse za studiranje od imućnijih. Dijete čija obitelj zarađuje manje od 2.000 kuna mjesečno ima u startu točno tri puta manju šansu za dolazak na studij od školskog kolege čiji roditelji zarađuju više od 10.000 kuna.

U želji da njihova akcija za ukidanjem školarina uspije, predstvnici Inicijative za pravo na besplatno obrazovanje započeli su pregovore sa studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te studentima drugih hrvatskih sveučilišta. Napomenuli su da svi studenti Filozofskog fakulteta koji se ne slažu s njihovom 'borbom' mogu doći na njihov večernji plenum i izglasati prekid blokade i nastavak nastave.

Prvoga dana prosvjeda, u ponedjeljak, točno u podne studenti su u povorci, uz povike 'Besplatno školstvo!' ulazili u učionice gdje se odvijala nastava i pozivali svoje kolege da im se pridruže. Negdje su u tome uspjeli, dok je u nekim učionicama nastava nastavljena.

Internetski portal H-Alter izvještava da sami profesori, kao i odsjeci Filozofskog fakulteta, zasad ne gledaju blagonaklono na studentsko 'odmetništvo'. Doduše, službenu potporu zahtjevima dali su Fonetika, Lingvistika, Filozofija, Indologija i Fonetika, ali se ne slažu s načinima provedbe istih. Što se profesora tiče, oni različito komentiraju nastalu situaciju. Primjerice, Neven Budak s Odsjeka za povijest zadovoljan je što su se studenti aktivirali, ali misli da imaju pogrešan cilj.

'Trebali bi prosvjedovati zbog stvari koje su trenutno važnije, poput besplatnog zdravstva', poručio je studentima Budak.

S druge strane, jedan od medijski najeksponiranijih djelatnika Filozofskog fakluteta, Žarko Puhovski kaže: 'Podržavam zahtjeve, podržavam bojkot, ali ne podržavam fizičko sprečavanje onih koji žele ići na nastavu da nastavi i prisustvuju. Nisam mogao održati nastavu za koju sam plaćen, čime su me doveli u status prekršaja prema Zakonu o radu.'

Rijetki su oni poput profesora Borisa Mikulića s Odsjeka za filozofiju i Ive Goldsteina s Odsjeka za povijest koji prosvjede otvoreno podržavaju.

'Moj odsjek podržava blokadu i mislim da je cijela stvar izuzetno dobro organizirana i ovo nije priča o nekakvoj slatkoj anarhiji', izjavio je Mikulić. Na pitanje o profesorima koji se ne slažu s ovakvim načinom djelovanja studenata, odgovara: 'Mislim da je to lažan i neiskren argument. Svi mi znamo da profesori unutar svog radnog vremena nisu toliko predani disciplini rada. Cilj koji su studenti postavili je toliko važan da se može žrtvovati nekoliko dana nastave.'

Goldstein ističe studentski bunt: 'Nisam održao nastavu zato što su studenti blokirali dvoranu i jednostavno je svaka diskusija bila izlišna.' Načelno podržava studente iz najmanje dva razloga: studentski bunt je apsolutno potreban i studenti su dugo vremena bili pasivni, a njihov bunt inicira šire društvene promjene i pokazuje da postoji atmosfera u društvu koja naginje promjenama.'

 


U znak solidarnosti sa studentskim prosvjedima iz Splita smo dobili prigodnu pjesmicu, čiji tekst u nastavku objavljujemo.

NIKAD ROBOM

Znanje, kažu, to je roba,
I uvijek je tako bilo,
Možeš prodat režnja oba:
Dvije marke - mozga kilo.

Pošto kupiš - poto prodaš,
Na intelekt platiš taksu,
S istom cijenom mozga hodaš
Po marketu i po faksu.

Taj kome je znanje roba,
Kom je kuna mjera uma,
Nek tu pamet prodat proba
Od "Keruma" do "Konzuma".

Ti tu priču nećeš kupit,
Pamet ne mjeriš na kile,
Tebi nitko neće tupit
Da je studij poput "Bille".

Šareni artikal nisi,
Trgovište nije škola,
Cijena na tebi ne visi -
Nisi student shopping-malla!


Split, 21. travnja 2009.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!