INCIDENT U RIJECI

Studenti izbačeni s Ekonomskog fakulteta?

24.04.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Iako za vrijeme dvodnevne blokade riječkog Filozofskog fakulteta nije došlo do nikakvih izgreda prema tvrdnjama studenata incident se danas navodno dogodio na Ekonomskom fakultetu

Predstavnici Nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje Rijeka (NSIBOR) tvrde kako su ujutro dva njihova člana došla na Ekonomski fakultet kako bi studentima pomogli organizirati potpisivanje peticije kao znak podrške borbi za besplatno školovanje, no to im je kažu onemogućio jedan od zaposlenika fakulteta, piše Novi list

Prema njihovim tvrdnjama radi se o članu tehničko-administrativnog osoblja koji se sa studentima najprije verbalno sukobio, a potom ih i fizički udaljio s Ekonomskog fakulteta.

– Na održanom plenumu podršku su nam pružili studenti Ekonomskog, Medicinskog i Pravnog fakulteta koji su se usuglasili kako će organizirati potpisivanje peticije kao znak podrške akciji blokade Filozofskog fakulteta. O incidentu na Ekonomskom fakultetu obavijestili smo našeg dekana prof.dr. Elvia Baccarinia koji je pokušao stupiti u kontak s dekanom Ekonomskog fakulteta, međutim bezuspješno, pojasnio je predstavnik NSIBOR-a.

Za razliku od dekana Filozofskog fakulteta mi smo uspjeli stupiti u kontakt s dekanom Ekonomskog fakulteta prof.dr. Vinkom Kandžijom koji tvrdnju o izbacivanju studenata s fakulteta kategorički opovrgava napominjući kako nema govora o tome da se incident na tom fakultetu dogodio.

– Nitko na fakultetu ne zna za bilo kakav incident i tvrdim da to nije istina. Međutim prema Statutu Sveučilišta u Rijeci neovlaštene osobe bez dozvole rektora na fakultetu ne mogu boraviti, navodi prof.dr. Kandžija.

Isto tvrdi i tajnik fakulteta koji navodi kako su studenti Filozofskog fakulteta imali susret samo s predsjednikom Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta Matijom Radovićem, što nam je on i potvrdio.

– Istina je da sam razgovarao s tim studentima, međutim ne znam s kime su se mogli sukobiti, jer nitko s fakulteta ne odgovara njihovom opisu. Smatram da nema razloga da ih netko izbaci. Studenti našeg fakulteta podržavaju inicijativu za besplatno školovanje i sve ciljeve koji se nastoje ostvariti, ali ne podržavamo način na koji se to želi postići, pojašnjava Radović.

Za razliku od Ekonomskog fakulteta petak na blokiranom Filozofskom fakultetu prošao je u miru i uz punu podršku nastavnika, iako je ujutro prema riječima studenata bilo pojedinačnih pokušaja održavanja nastave.

– To je vrlo brzo riješeno. Ne znamo zašto su profesori htjeli održati nastavu, vjerojatno je razlog neupućenost. Bez obzira što se nastava ne održava cijeli se dan održavaju predavanja i radionice za studente, a jučer smo ugostili Hajrudina Hromadžića i Biljanu Kašić, istaknuo je predstavnik NSIBOR-a.

Drugu noć blokade na riječkom Filozofskom fakultetu provelo je dvadeset studenata, a prema pojašnjenju studentskog predstavnika broj studenata koji mogu noć provoditi na fakultetu ograničen je zbog sigurnosnih razloga, dok je dnevna cirkulacija studenata daleko veća. Prema najvama studenata blokada fakulteta će se nastaviti i tijekom vikenda, a odluke o tome na koji će se način boriti za besplatno studiranje, ali uz zadržavanje kriterija izvrsnosti, donosi se na večernjim plenunima.