EUROPSKA PUČKA STRANKA

Stubb misli da Orbana treba izbaciti iz Europskog parlamenta

03.11.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Bivši finski premijer i mogući kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije Alexander Stubb u subotu je izjavio da bi stranački kolege trebali razmotriti mogućnost izbacivanja mađarskoga desno orijentiranog premijera Viktora Orbana iz Europskog parlamenta

I Orban i Stubb su članovi Europske pučke stranke (desnog centra), najvećega bloka u parlamentu. Stubb je u kombinaciji za glavnog kandidata EPP-a, što bi mu omogućilo da iduće godine postane predsjednik Europske komisije.

'Ako Orban ne poštuje vrijednosti koje zastupa stranka, morat će je napustiti', rekao je Stubb za njemačku medijsku kuću Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Istaknuo je da ni najmanje ne tolerira netoleranciju, nazvavši Orbanova ograničenja slobode izražavanja, okupljanja i stipendiranja u potpunosti neprihvatljivima.

U rujnu je Europski parlament glasao o početku procesa sankcija protiv Mađarske na temelju zaključka po kojemu ta zemlja 'ozbiljno krši' temeljne vrijednosti EU-a, što je potez koji bi mogao rezultirati gubitkom biračkih prava EU-a.

Pitanje glasanja otvorilo je brojne podjele u EPP-u. Stubbov rival za čelno mjesto u EPP-u, Nijemac Manfred Weber, podupro je sankcije vezane uz glasanje, no usprotivio se protjerivanju Orbana. Orban pak sa svoje strane podupire Webera. 

Stubb i Weber će idući tjedan razgovarati u Helsinkiju gdje se održava stranački kongres EPP-a.

U svojim komentarima u subotu Stubb je također podupro njemačku kancelarku Angelu Merkel u njezinoj politici prema migracijama, pohvalivši je što je uspjela 2016. uspjela postići sporazum s Turskom koji je zaustavio val izbjeglica iz Sirije.