ROK ČIVLJAK

Stručnjak poručuje: Nema mjesta panici. Moguće je da koronavirus zaobiđe Hrvatsku

03.02.2020 u 21:47

Bionic
Reading

'S koronavirusom treba biti oprezan, ali ne treba dizati paniku', rekao je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Rok Čivljak

'Podržavamo sve mjere koje se pojavljuju da se epeidemija ne pojavi, no treba sve svesti na razumnu granicu da se ne diže panika jer nema mjesta panici u Hrvatskoj. Ali valja biti oprezan, pratiti situaciju i držati sve pod kontrolom', rekao je dr. Čivljak u RTL-u Danas.

Svi sumnjivi uzorci u Hrvatskoj šalju se na testiranje u Kliniku 'Dr. Fran Mihaljević', a nalazi se poslije šalju u Referentni centar u Berlinu.

'Nema obveze slanja i retestiranja, ali je to preporuka WHO-a. Naime, u trenutku kada se mi bavimo otkrivanjem novog virusa i testovi su novi i nestandardizirani, dobro je nalaze prekontrolirati. Naši nalazi su pouzdano negativni, ali šaljemo ih u Berlin zbog dogovora', rekao je Čivljak.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Ako dođe do potvrde koronavirusa u Hrvatskoj, pacijent bi se najvjerojatnije premjestio u Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu koja je najopremljenija za takve slučajeve.

Brojke u svijetu pokazuju da se virus širi jako brzo.

'Nažalost, situacija je najteža u Kini i mi pratimo iz dana u dan porast broja oboljelih u Kini i ako se tamo ne zaustavi, teško da ćemo moći kontrolirati širenje izvan granica. Ako se pojave nova, sekundarna žarišta izvan Kine, moguće je da će se povećati broj oboljelih i u Europi', kazao je dr. Čivljak.

'Moguće je da virus zaobiđe Hrvatsku, slično je bilo sa SARS-om i MRSA-om, bolestima koje se nisu proširile u europskim zemljama. Bolest je najvažnije na vrijeme prepoznati, potvrditi, a bolesnike izolirati', poručuje dr. Čivljak.