branimir vidmarović

Stručnjak o Grabar Kitarović: Bila bi odličan kandidat za NATO, no problem je Putin

12.04.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović komentirao je mogućnost da bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zasjedne na mjesto glavne tajnice NATO-a

Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose gostovao je u Novom danu televizije N1 u kojem je komentirao mogućnost da Andrej Plenković postane glavni tajnik NATO-a.

“Reakcija premijera Andreja Plenkovića na press konferenciji bila je iznimno čudna, kao da mu je netko stavio sol na ranu, a da je to htio. Sve što je rekao švedski novinar o tome da Plenković postane glavni tajnik NATO-a stoji. NATO je u procesu traženja kandidata iz južne, jugoistočne i istočne Europe, potrebna je diversifikacija, a govori se i da bi trebali staviti ženu na tu poziciju', rekao je Vidmarović.

Vidmarović kaže kako Kolinda Grabar Kitarović nije nestala kao kandidatkinja te smatra da je ona bi bila idealan kandidat jer je žena i jer je već bila u NATO-u.

  • +5
Grabar Kitarović kod Putina 2018. godine Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

“Jako je umjerena i jako razumna političarka, ali joj je već naštetila njena bliskost s Vladimirom Putinom. Njena kandidatura je sad u žanru poltičkog fantasyja. Hrvatska atomosfera negativno utječe na bilo kojeg hrvatskog kandidata jer nije pokazala unutarnju koheziju po pitanju Ukrajine. Za Plenkovića je to bolna točka jer bi to sigurno htio”, rekao je pa je dodao: “Nakon pada Berlinskog zida glavni tajnik Berlinskog zida postao je eskponiranija figura koja je dobila više utjecaja. Javier Solana je najviše pridonio jačanju uloge glavnog tajnika. Ta funkcija predstavlja političkog upravitelja i menadžera koji ima veliku slobodu kreacija narativa i on može utjecati na poziciju NATO-a i članica”.