globalno zagrijavanje

Stručnjaci za plastiku tvrde da zabrana plastičnih vrećica nije opravdana

03.12.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Troje stručnjaka za plastiku priopćilo je u četvrtak da bi zabrana laganih plastičnih vrećica u borbi protiv globalnog zagrijavanja donijela više štete nego koristi, pa se umjesto toga zalažu za uspostavu kružnog gospodarstva.

Zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica koje se koriste pri kupnji u maloprodaji predviđena je nacrtom prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom.

No, voditeljica Laboratorija za preradu polimera na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje Maja Rujnić Havstad upozorila je da su zamjene za laganije plastične vrećice deblje i teže vrećice, što zahtijeva više materijala i energije za proizvodnju i transport, dok se papirnate vrećice i platnene torbe obično ne upotrebljavaju dovoljno često da bi to nadoknadilo njihov početni ugljikov otisak.

Suprotno tvrdnjama pojedinih udruga koje apeliraju na zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica, bivši član Društva za plastiku Romeo Deša kaže da Direktiva EU-a spominje odgovorno ponašanje proizvođača plastičnih vrećica, a ne njihovu zabranu.

„Poručuje li se zabranom vrećica da Hrvatska ne može ili ne zna uspostaviti sustav kružnog gospodarstva“, upitao je Deša, dodajući da bi se uvođenjem obaveze ugradnje reciklata u novu plastičnu vrećicu potaknuo novi sustav prerade, dok bi se ljudi savjesnije odnosili prema ambalažnom otpadu.

Stručnjak za zaštitu okoliša Viktor Simončič kaže da takvom načinu zabrane pribjegavaju samo države koje nemaju jasnu viziju u postupanju s otpadom.

  • +2
Greenpeace ispred Ministarstva gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

„Korištenjem jednokratnih plastičnih predmeta osigurava se sigurnost i higijena, što ne možemo zanemariti u tijeku pandemije, a može ih se nabaviti jeftino i zbrinuti odmah nakon upotrebe, puno jednostavnije i okolišno prihvatljivije od mnogih drugih vrsta otpada”, poručio je Simončič.

Tvrdi da sada mnoge države odustaju od namjeravane zabrane korištenja dijela plastičnih vrećica, a neke čak povlače ranije odluke o zabrani njihovog korištenja.

Peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica sa 65.000 potpisa predali su u srijedu aktivisti Greenpeacea Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, iz kojeg su odgovorili da se zabrana predlaže u novom zakonu od 1. srpnja iduće godine.

Greenpeace peticijom želi potaknuti Vladu da zabrani lagane i vrlo lagane plastične vrećice, kao i općenito ukazati na štetnost onečišćenja jednokratnom plastikom. Također, želi potaknuti Ministarstvo na što ambiciozniju implementaciju europske legislative o jednokratnoj plastici u predloženom Zakonu o gospodarenju otpadom, koji je trenutno u javnom savjetovanju.