izvješće

Stručnjaci vjeruju da se malarija može iskorijeniti do 2050.

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2019 11:17
  • Objavljeno 09.09.2019 u 11:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / EFE / Autor: NN / STR

Malarija se može iskorijeniti do 2050. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebala bježati od tog 'cilja epskih razmjera', izjavili su globalni zdravstveni stručnjaci

U velikom izvješću, koje je u suprotnosti sa zaključcima prošlomjesečnog izvješća WHO-a o malariji, 41 stručnjak je rekao da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti u svijetu, može iskorijeniti najranije 2050.

Kako bi se ispunio taj cilj, vlade, znanstvenici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv te bolesti i komaraca koji ju prenose, stoji u izvješću i dodaje se da je za to potrebna 'ambicija, predanost i partnerstvo kao nikada prije'.

'Iskorjenjivanje malarije predugo je bilo daleki san, ali sada imamo dokaze da se ona može i treba iskorijeniti do 2050.', rekao je Richard Feachem, direktor Global Health Group s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, jedan od voditelja analize o malariji koju je naručio stručni časopis Lancet.

'Moramo se... izazvati s ambicioznim ciljevima i biti predani snažnoj akciji kako bi ih ispunili', dodao je.

Lancetova analiza objavljena je nekoliko tjedana nakon što je WHO objavio svoje izvješće o njoj i zaključio da ta bolest ne može biti uskoro iskorijenjena te da postavljanje nerealnih ciljeva s nepoznatim troškovima i ishodima samo može dovesti do frustracije i protureakcija.

Godine 2017. malarijom je bilo zaraženo oko 219 milijuna ljudi, a umrlo je oko 435.000 ljudi, većinom beba i djece u najsiromašnijim dijelovima u Afrike.

Za njezino iskorjenjivanje do 2050. stručnjaci u Lancetovoj analizi iznijeli su nekoliko prijedloga. Oni kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, lijekove i insekticide, te da treba razviti nova sredstva kao što su cjepiva. Također navode da vlade u zemljama pogođenima malarijom i onima koje to nisu trebaju povećati ulaganja za oko dvije milijarde dolara godišnje kako bi ubrzali napredak u borbi protiv te bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!