copernicus

Stručnjaci upozoravaju: Situacija nije dobra, požari diljem svijeta u autmosferu su poslali nevjerojatnih 6,4 megatona ugljika

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2022 11:39
  • Objavljeno 06.09.2022 u 11:39
tportal

Izvor: EPA / Autor: FERNANDO BIZERRA JR

Copernicus služba za nadzor atmosfere Europske komisije (CAMS) izvijestila je u utorak da su požari na otvorenim prostorima diljem Europe, do kojih je dovela kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima, uzrokovali najveće emisije u posljednjih 15 godina

Ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6,4 megatona ugljika, što je najviša razina za ove mjesece od ljeta 2007.

CAMS izvješćuje da su emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina.

U drugim regijama na sjevernoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tijekom ljetnih mjeseci, ukupne procijenjene emisije bile su znatno manje nego posljednjih godina, unatoč nekim razornim požarima. Izuzetak je središnji federalni okrug Rusije, u kojem su ukupne procijenjene emisije od požara bile najveće od velikih požara treseta koji su pogodili zapadnu Rusiju 2010.

Također, požari u Amazoni Legal u Brazilu u drugoj polovici kolovoza rezultirali su jednom od najvećih ukupnih procijenjenih emisija za razdoblje od 2010. godine, a država Amazonas doživjela je drugu najveću emisiju posljednjih 20 godina. Prvih nekoliko dana rujna vidljiv je jasan porast požara u regiji Amazone, s dnevnim vrijednostima znatno iznad prosjeka, kaže se.

  • +34
  • +31

Požari u Europi 2022.

Izvor: EPA / Autor: NUNO ANDRE FERREIRA

Razmjer i postojanost požara na jugozapadu Europe bili su iznimno zabrinjavajući tijekom cijelog ljeta. Većina požara dogodila se na mjestima gdje je promjenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kazao je stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Copernicus službe, Mark Parrington, dodavši da CAMS pomno prati trenutne emisije požara i prijenos dima u regiji Amazone i diljem Južne Amerike.

Copernicus je sastavni dio svemirskog programa Europske unije. To vodeći program EU za promatranje Zemlje i djeluje kroz šest tematskih usluga: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i hitna stanja.

  • +26
  • +23

Požari u Hrvatskoj 2022.

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!