definicija

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo objasnili koja je razlika između smrti 's covidom' i 'od covida'

10.02.2022 u 16:40

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) razlikovanje u smrtnim slučajevima s ili od covida-19 u bolnicima provodi od 10. siječnja ove godine. U posljednjih mjesec dana, odnosno od 10. siječnja do 9. veljače ukupno je, prema podacima, preminulo 1437 osoba. Od toga je 1051 osoba preminula od, a 386 s covidom-19

Kako su se otpočetka u javnosti javljale nejasnoće što znači smrt od covida, a što sa covidom, stručnjaci HZJZ-a su za N1 Televiziju objasnili razliku.

Ukratko, smrt bolesnika koji su umrli od covida, definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s potvrđenim slučajem covida-19, osim ako postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s covidom-19, primjerice neka vrsta traume. Klinički tijek razvoja bolesti je liječnicima dobro poznat, a među ostalim podrzumijeva završetak pneumonijom, plućnom embolijom, RDS-om, sepsom ili drugim posljedicama covida-19.

Također, da bi se definirala smrt od covida, između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka.

S druge strane, smrt bolesnika koji su umrli s covidom, definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima (npr. trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i dr.) i ne postoji jasan klinički tijek bolesti koji se povezuje s covidom.