zbrka u javnosti

Capak: Covid potvrde ostaju

07.02.2022 u 19:36

Bionic
Reading

'Unutar stožera ne postoje nikakve nesuglasice oko toga što treba i kako treba napraviti', kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak nakon zbrke koja je nastala u javnosti zbog kontradiktornih izjava oko covid potvrda

'Covid potvrde ostaju', rekao je prvi čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak za RTL Danas.

Na upit kako su mediji prenijeli njegovu izjavu u kojoj je rekao 'razmatramo djelomično ukidanje covid potvrda', Capak kaže: 'Pustite snimku pa onda možemo o tome razgovarati. Dakle, ja nisam to rekao, ja sam samo rekao da postoji ta mogućnost da se djelomično ukinu COVID potvrde u kontekstu pitanja koje mi je bilo postavljeno za zemlje zapadne Europe, koje djelomično ukidaju COVID potvrde. Ali mi nemamo široku upotrebu COIVD potvrda, što jako dobro znamo da nemamo, dakle, nemamo ni što ukinuti u ovom trenu. Dobro što to onda znači, COVID potvrde u Hrvatskoj ostaju do daljnjeg?'.

Ističe kako nema nikakve neusuglašenosti između Davora Božinovića i njega. 

'Ono što sam ja rekao je bila diskusija o COVID potvrdama, ja nisam rekao da će se one ukinuti. Moram reći da sam ja iznenađen također s naslovima koji su osvanuli na portalu nakon onoga što sam rekao, i nisam radi toga sretan.', rekao je Capak. 

Na pitanje što  je s maskama, do kada ćemo ih nositi, Capak kaže kako sav znanstveni svijet smatra da je važno nositi maske za sprječavanje širenja infekcija respiratornim putem, pa tako i mi. 

'Dakle, bolje ikakva maska, nego nikakva.', kaže. 

Capak dodaje kako je izabrana tvrtka koja će isporučiti testove školama koji nisu invazivni i koje je jednostavno za provedbu kod kuće. 

'Kad ti testovi stignu, koliko je meni poznato, ovaj tjedan će krenuti ta mjera.', objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje znači li da će testiranje djece u školama započeti ovaj tjedan, Capak kaže:

'Ja to ne mogu garantirati, nego kad dođu testovi, a rečeno je da će doći ovaj tjedan, tad će krenuti testiranje.'.