ukupno 125.098

Stručnajci: Epidemija koronavirusa u Njemačkoj usporava

14.04.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa u Njemačkoj usporava, objavio je u ponedjeljak epidemiološki institut Robert Koch, iako je zaraženih i dalje puno

'Ne možemo govoriti o suzbijanju epidemije nego o usporavanju širenja', rekao je direktor instituta Lothar Wieler na redovnoj konferenciji za novinare.

Upozorio je da se broj zaraženih zadržava na "relativno visokoj" konstantnoj razini.

'Nema nedvosmislenih indicija da broj zaraženih pada ali on već neko vrijeme ne raste', rekao je Wieler.

Prema podacima instituta, u zemlji je u ponedjeljak bilo 125.098 zaraženih, 2082 više nego dan prije. Proteklih tjedana je dnevni rast ponekad bio više od 4000.

Šef instituta je ocijenio kako mjere za usporavanje širenja zaraze djeluju ali da se i dalje treba pridržavati higijenskih mjera i držanja razmaka.

Policija je priopćila kako su se za uskrsne blagdane građani u najvećoj mjeri, usprkos lijepom vremenu, držali pravila o zabrani okupljanja u parkovima.

Wieler je odbio prognozirati odluke vlade koja sutra s premijerima saveznih pokrajina raspravlja o mogućem postupnom popuštanju strogih mjera.

Kancelarka Angela Merkel najavila je da će pritom važnu ulogu imati stajalište akademije znanosti Leopoldine koja je preporučila postupnu normalizaciju života uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i držanje razmaka.