HNS ŠUTI O NASLJEDNIKU

Štromar: Andrea Zlatar na kraju je ispala moralna osoba

25.03.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Tko će naslijediti Andreu Zlatar Violić na čelu Ministarstva kulture, u HNS-u još ne znaju. U HNS-u su svjesni toga da je Zlatar morala otići, jednako kao i oporba koja je za bivšu ministricu, ali i samu Vladu imala teške riječi

Štromar je novinarima u Saboru rekao da njegova stranka još nije odlučila o nasljedniku Andreje Zlatar.

'Tijela stranke trebaju se tek sada sastati i kad odlučimo, onda ćete i znati. Još ništa ne znamo, nemamo informacija. Ja mislim da je ona na kraju ispala moralna osoba jer je jedna od rijetkih osoba koja je zbog takvih stvari dala ostavku', kazao je Štromar.

Uvjeren je da na kraju svega nije bilo nikakve štete za ministarstvo i Vladu.

'Ja sam siguran da je greška bila u računovodstvu kao što je ona i napisala i mislim da na kraju nema nikakve štete za ministarstvo i Vladu. Očito u Ministarstvo kulture sada treba doći netko tko će završiti sve one projekte i poslove koji su započeti, a nakon izbora će doći netko novi tko će opet napraviti program za četiri godine', rekao je Štromar.

Novinari su ga upitali i kako komentira da je ovo deveta ministrica koja odlazi iz Vlade, i tako kao i dio prethodnika, zbog problema sa zakonom.

'Očito revizija ima neke jače, bolje i kvalitetnije kriterije i malo se drugačije gleda na ovu Vladu nego na bilo koju prije. Ja mislim da je to dobro i da tako treba biti i da svaka sljedeća vlada koja dolazi mora raditi na jednoj višoj razini, posebno što se tiče poštovanja svakih zakonskih i podzakonskih akata, a posebno moralnih', rekao je Štromar.

Jedan od onih koji su otišli prije Zlatar Violić je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je s mjesta ministra prometa otišao zbog bolesti. Novinarima je kazao kako smatra da je Zlatar Violić morala podnijeti ostavku.

'Naravno da se čovjek ne treba dovesti u situacije koje u javnosti predstavljaju prijepore, pogotovo kad su u pitanju javne osobe. Mislim da je trebala dati ostavku; ona je meni inače najdraža ministrica i žena koja zna svoj posao, ali, eto, napravila je nešto za što mora snositi konzekvence', kazao je Komadina

Predsjednik Sabora, SDP-ov Josip Leko kaže da je 'ostavka u demokratskom svijetu dobar demokratski standard za slučajeve kad bilo tko na dužnosti osjeća moralnu odgovornost'.

'Još nisam dobio pisani prijedlog Vlade o zamjeni, niti pisanu ostavku ministrice, ali mislim da je to moguće riješiti do kraja zasjedanja ove 16. sjednice, dakle do petka', rekao je Leko.

Dobrih riječi o sada već bivšoj ministrici Zlatar Violić nije imao nezavisni zastupnik Branko Vukšić koji smatra da je ona bila jedna od najlošijih ministrica.

'Ona je trebala davno dati ostavku, odnosno Milanović ju je trebao smijeniti. Sve dogovore koje smo imali u proljeće 2012., nijedan od njih nije ispoštovala, ništa nije napravila u smislu niti kulture, a naročito medija. Medijsku je strategiju pripremala tri godine, sve je to bila laž. Gospođa ministarka zatvorila se u svoj ured, nije radila ništa, upropastila je sve ono što je dosad urađeno i trebat će 10 godina nekome da se vrati na staro stanje. Prema tome, ovo je slika i prilika Zorana Milanovića koji, izgleda, nema kontrolu nad ministrima koji nisu iz njegovog SDP-ovog paketa, nego HNS o tome odlučuje. O njoj je trebao odlučiti Milanović, davno je smijeniti jer je radila katastrofalno i svaki puta kada bi nešto obećala, svaki put bi slagala', kazao je Vukšić.

Slučaj Zlatar Violić dokaz je za to da Zoran Milanović više ne kontrolira ministre svoje Vlade, uvjeren je HDSSB-ov Josip Salapić. 'Premijer Milanović treba imati i osobnu odgovornost jer ne kontrolira članove Vlade ni ministarstva, i pitaj Boga što bi bilo kad bi se malo dublje zagrebalo u sva izvješća ministarstava i što ćemo saznati na kraju mandata ove Vlade. Treba biti pošten, treba dati tijelima neovisnima da rade svoj posao, nikoga osobno cipelariti, sad je to valjda popularno, ali kažem, odgovornost je na Vladi, potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ali i na premijeru Milanoviću koji očigledno ne kontrolira članove svoje Vlade', rekao je Salapić.

374893, 375035, 375017, 374881