JELENIN KULTURNI GREBEN

Strogo čuvana djeca u ruskim zatvorima

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Irina, Nadežda, Tatjana, Svetlana i Julija nisu likovi iz patrijarhalno nastrojenog modnog žurnala, već žene s kriminalističkim pedigreom koje u zatvoru podižu svoje klince

Predstavljene su na izložbi suvremene fotografije iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, što se otvara 10. kolovoza u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Jednako su odjevene u tamne uniforme, u naručju drže dijete, a na licu uokvirenom bijelom maramom titra im ponosni smiješak. Bez legende uz fotografije ruske spisateljice, novinarke i fotografkinje Marine Krugljakove, teško bi bilo pogoditi tko su žene iz njezina intrigantna ciklusa 'Strogo čuvana djeca'.

J.M.M.

J.M.M.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Irina, Nadežda, Tatjana, Svetlana i Julija nisu likovi iz patrijarhalno nastrojenog modnog žurnala, već žene s kriminalističkim pedigreom. Najstarija, Tatjana, rođena 1972. godine, usmrtila je čovjeka pod utjecajem alkohola, Nadežda i Julija završile su u zatvoru švercajući drogu, Svetlana je sa sestrom opljačkala, pretukla i jastukom ugušila prijateljicu, a najmlađa, Ana, rođena 1985. godine, ubila je dečka kuhinjskim nožem.

Ono što ih je dodatno zbližilo, uz počinjene zločine, jesu njihova djeca rođena u kaznionicama. Opskurna sudbina klinaca koji s majkama žive iza rešetaka, u kaznenim kolonijama, zajedno s ljudima koji rade kao zaposlenici u zatvorima u Rusiji, privukla je senzibilnu fotografkinju Marinu Krugljakovu.

Krugljakova pripada uskom krugu od 22 autora iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, čija će djela od 10. kolovoza biti prezentirana publici u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, na izložbi 'Optimalne projekcije'. Suvremenu rusku svakodnevicu - prikazanu na dvjestotinjak fotografija u izboru kustosa Želimira Koščevića, programskog savjetnika Foto galerije Lang u Samoboru - već su upoznali posjetitelji zagrebačkog Umjetničkog paviljona. Izložbu je organizirao Hrvatski fotosavez, nastavljajući bijenalnu tradiciju predstavljanja najzanimljivijih događanja na svjetskoj fotografskoj sceni.

Zašto su organizatori ove godine odlučili prezentirati upravo rusku fotografiju, objašnjava podatak da je Koščević prošle godine bio uvršten u birano društvo istaknutih stručnjaka za fotografiju iz cijeloga svijeta, pozvanih da sedam dana gostuju u Moskvi i pregledaju tamošnju fotografsku produkciju.

Za sudjelovanje na Prvoj međunarodnoj portfolio reviji konkuriralo je skoro 3.000 fotografa iz svih dijelova Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, ali organizatori (moskovski Centar za suvremenu umjetnost Garaže, manifestacija FotoFest iz Houstona i Iris Fondacija koju potpomaže poznati ruski milijarder Roman Abramovič) su pozvali samo 185 fotografa.

Koščević je u Rusiji dobio uvid u više od 150 fotografskih mapa, a osobno je porazgovarao sa 56 fotografa. Pripremajući izložbu u Hrvatskoj, u suradnji s kolegama Evgenijem Bereznerom i Irinom Čmirevom, odlučio je prezentirati dvadesetak autora, vodeći računa o činjenici da je posrijedi prva izložba nove ruske fotografije, koja treba predstaviti umjetničke osobnosti, ali i dočarati svakodnevni život triju neovisnih država.

O bogatstvu tema i motiva svjedoče dramatične scene iz Čečenije (Dmitrij Beljakov), religijske ikone (Ilja Pitalev i Pavel Smertin), nacionalno znamenje (Evgeni Zalužnij), turbulentni gradski prizori (Aleksandr Petrosjan, Vladimir Sokolajev) te kadrovi ruralnog i provincijskog miljea (Aleksej Mjakišev, Nataša Pavlovskaja). Pojedini autori, napominje Koščević, stvaraju fascinantne slike stvarnosti koja ih okružuje (Aleks A. Naanu, Ivan Mihajlov), zalaze u intimu osobnih prostora (Lucia Ganieva), osobnih sudbina (Marina Krugljakova) ili oblikuju autorefleksije u vlastitom ambijentu (Vija Muragina).

Odabrane fotografije nerijetko ilustriraju sukob između novog i starog, a svjedoče i o kulturnim i socijalnim konfrontacijama. Posebno je potresna dokumentarna fotografija, u kojoj izravnošću prednjači Dmitrij Beljakov. Zahvaljujući sjajnim kontaktima, taj je profesionalni fotoreporter imao jedinstven pristup mjestu tragičnih događaja tijekom talačke krize u Beslanu, u nezapamćenom terorističkom napadu u kojemu je stradalo više od tristo osoba, među kojima i 160 djece. Na izložbi se mogu razgledati i njegovi radovi iz Čečenije, s fotografijom obitelji koja stanuje u razrušenom i po život opasnom stanu. U njemu majka i sin kupaju malenoga Rašida Gamajeva, starog tri mjeseca, neposredno uz provaliju koja je nastala nakon što se jedna soba posve urušila.

Dirljivi i istovremeno komični – tako bi se mogli opisati gotovo nestvarni ambijenti s kičastim foto tapetama Lucije Ganieve, međunarodno nagrađivane ruske autorice. Interes publike izazvat će još jedna pripadnica ljepšeg spola: Vija Muragina sa serijom atraktivnih fotografija konceptualnoga karaktera u kojima propituje opće stavove o ljepoti, modi, dnevnim ritualima…

Humornom crtom izdvaja se Vladimir Sokolajev, dokumentarist koji mami osmijehe na lica prizorima kvarcanja u dječjem domu i natjecanja prodavača u proizvodnoj gimnastici.

Odluka ruskih organizatora da pozovu svjetske fotografske stručnjake u Moskvu bila je inteligentan potez s već vidljivim posljedicama. Na FotoFestu u Houstonu proljetos je predstavljen izbor suvremene ruske fotografije, na svojim stranicama ih je predstavio online magazin LensCulture, a najavljene su izložbe u Amsterdamu i Parizu.

Od Rusa bi se moglo štošta naučiti, a svakako vrijedi poslušati njihovo obrazloženje zašto na izložbi u Hrvatskoj osim ruskih sudjeluju i fotografi iz Bjelorusije i Ukrajine. To nije rezultat velikoruskog šovinizma, već kulturne i povijesne povezanosti koja izvire iz istog slavenskog korijena, objašnjavaju ekonomični Rusi. Iako smo na sličan način bili povezani sa zemljama bivše Jugoslavije, zajednički kulturni nastup danas bi izazvao sablazan. S obzirom da o velikoj međunarodnoj promociji hrvatske fotografije zasad možemo samo sanjati, pogledajte kako to elegantno rade Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi