NAJNIŽA U ZADNJIH 9 GODINA

Strmoglavila se potpora članstvu u EU

EU, Europska Unija

EU, Europska Unija

Izvor: Corbis / Autor: Tibor Bognar

Javna potpora članstvu u Europskoj uniji u 27 država članica pala je na najnižu razinu u zadnjih devet godina, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Godišnje ispitivanje Eurobarometra provedeno je u svibnju, na vrhuncu krize u EU. Po ispitivanju, potpora članstvu u EU-u pala je za četiri postotna boda i iznosi 49 posto.

Ispitivanje je obuhvatilo tisuću ljudi u svakoj državi članici. Na pitanje je li članstvo u EU-u dobro ili loše za njihovu zemlju, 18 posto je odgovorilo da je loše, prema 15 posto prošle godine.

U Njemačkoj, potpora EU-u pala je za deset postotnih bodova na 50 posto. Mnogi Nijemci protive se planu spašavanja članica eurozone u krizi. U Grčkoj, potpora EU-u pala je za 17 posto na 44 posto.

Povjerenje u institucije EU-a smanjilo se na 42 posto s 48 posto, ali je i dalje veće od povjerenja u nacionalne parlamente, koje iznosi 31 posto.

Glede gospodarske situacije, postotak onih koji smatraju da najgore tek dolazi povećao se jedan posto na 55 posto, dok 37 posto ispitanika misli da je kriza dosegla vrhunac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi