šest smrtnih slučajeva

Streptokok hara Velikom Britanijom, a kakva je situacija kod nas? Liječnik sa Zarazne upozorava roditelje na što trebaju paziti

03.12.2022 u 21:30

Bionic
Reading

U samo sedam dana u Velikoj Britaniji zabilježeno je čak šest smrtnih slučajeva djece mlađe od 10 godina nakon što im je dijagnosticirana infekcija invazivnim streptokokom A

Širi se infekcija streptokokom u Velikoj Britaniji. U samo sedam dana zabilježeno je čak šest smrtnih slučajeva djece mlađe od 10 godina.Najnoviji podaci pokazuju porast šarlaha, kojeg uzrokuje ovaj streptokok. U posljednjih tjedan dana u Velikoj Britaniji je prijavljen 851 slučaj, što je značajno više u usporedbi s prosjekom 186 prethodnih godina.

Za RTL-ov Danas o toj bolesti govori Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

U Hrvatskoj, govori, nema slučajeva zaraze invazivnim streptokokom. Ističe kako infekcije u najvećem broju slučajeva počinju su klasično, od upale ždrijela, šarlaha, kožnih infekcija, ali u rijetkim situacijama mogu se pojaviti teški klinički oblici bolesti uključujući toksični šok sindrom, kaže.

Upitan oko simptoma, kaže: "Ako nastupi pogoršanje infekcije, a to može biti infekcija lokalizirana u dišnom traktu, na koži, sklona su i djeca koja imaju vodene kozice i prethodna kožna oštećenja, pogoršanje s visokom temperaturom koja traje, poremećeno stanje svijesti, nizak tlak, osip po koži. To su glavni simptomi, prvi alarm za roditelje".

Naposljetku, osvrnuo se i na trenutno stanje u njihovoj bolnici pa govori da su zadnjih tjedana povećani prijem i u ambulantu, i na bolnički odjel. Vezani su za respiratorne bolesti, ali nema gripe kod djece. Tvrdi kako su brojke nešto veće od uobičajenih, i kroz dnevne bolnice, ali i hitni prijem.