OKUPLJANJE NA LJEVICI

Strateški savez: Bernardić i Josipović dogovaraju suradnju

26.01.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Davor Bernardić i Ivo Josipović, predsjednik SDP-a i bivši hrvatski predsjednik, sudjelovat će u ponedjeljak na tribini 'Hrvatska danas i sutra: Pogled s lijeve strane' u prostorijama Josipovićeve stranke 'Naprijed Hrvatska', kao jedini govornici, doznaje tportal. Zajednički nastup tih dvaju političkih čelnika znači da je Josipović, u najmanju ruku, spreman na suradnju s novim čelništvom stranke, suočenim s prvim unutarstranačkim potresom otkako je za nasljednika Zorana Milanovića izabran Davor Bernardić

'Da, može se zaključiti da sam sklon političkoj suradnji sa SDP-om', potvrdio je Ivo Josipović danas za tportal.

Drago Pilsel, utjecajni član stranke Naprijed Hrvatska, obrazlaže da nema nikakve sumnje da se Josipović i Bernardić dobro razumiju i međusobno cijene.

'Vidio sam ih u neformalnim prilikama i to je kvalitetna komunikacija. Bernardić poštuje Josipovića kao predsjednika, a Josipović vidi u Bernardiću čestitog čovjeka', kaže za tportal Pilsel, dodajući da Josipović takvu čestitost nije mogao vidjeti u Milanoviću.

Josipovićev povratak u SDP još uvijek nije gotova stvar, iako se o tome naveliko spekulira. Bivši predsjednik, podsjetimo, lansiran je na Pantovčak upravo s Iblerova trga, no s obzirom na to da mu je Milanović, u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, okrenuo leđa, Josipović se nakon tijesnog poraza od HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović nije vratio u SDP.

Svoj politički ulog od preko milijun glasova, koliko je osvojio u srazu s aktualnom predsjednicom, Josipović još uvijek nije kapitalizirao. Prema posljednjem Crobarometru, predsjednicu Grabar Kitarović pozitivnom doživljava 57 posto građana, dok je u isto vrijeme mandata Josipovića na Pantovčaku podržavalo ili pozitivan dojam imalo čak 87 posto građana,

Njegova stranka Naprijed Hrvatska trenutno broji gotovo 2.000 članova, no bez većeg partnera, poput SDP-a, nema šanse preživjeti na hrvatskom političkom tržištu. Nije li priključenje SDP-u poželjno za obje stranke?

'Josipović se ne vraća u SDP, što ne znači da Naprijed Hrvatska i SDP nisu korak do nekog dogovora', otkriva Pilsel, inače moderator najavljene tribine koja će se održati s početkom u 18 sati na adresi Pavla Hatza 12.

'Svjedok sam onoga što se događalo u kampanji za drugi predsjednički mandat i to je bilo ružno', rekao je Pilsel, ne otkrivajući detalje. O svemu tome moglo bi biti riječi i na tribini koja će, najavljuje Pilsel, biti 'vruća', iako ni Josipović ni Bernardić nisu poznati po osobito zapaljivim javnim nastupima.

Među jačim istupima svakako je nedavna Josipovićeva osuda izostanka reakcije premijera Andreja Plenkovića, u kojega je bivši predsjednik polagao prilično nade i kao u svog bivšeg izvrsnog studenta, na ploču s natpisom 'Za dom spremni'.

'Razočaran sam da premijer kojeg vidim kao europejca i veliki dobitak za hrvatsku političku scenu, nije reagirao na jedini mogući način, uklanjanjem ustaškog znakovlja', rekao je Josipović u razgovoru za Globus.  'Već sam puno puta rekao lijepe stvari na račun Plenkovića: umjeren, obrazovan, europejac… Ali, kako smo vidjeli i kod Milanovića, vrline, pa i mnoge, ne moraju biti dovoljne za uspjeh', naveo je Josipović.

Drago Pilsel otkriva da je Josipović na Predsjedništvu stranke Naprijed Hrvatska kazao da on 'ne baca koplje u trnje', što znači da neće odustati od stranke, iako mu je 'jako stalo podržati promjene u SDP-u'.

Okupljanje ljevice po modelu Domoljubne koalicije

'Mnogi su ga optuživali da se osnivanjem nove stranke nekorektno ponio prema svim onim članovima SDP-a koji su ga cijelo vrijeme podržavali, a iako je on u niz navrata pokušao to pojasniti, čini se da nekima još 'nije sjelo' zašto on smatra da za njegov povratak nije bilo mjesta u vrijeme Milanovića. Nadam se da ćemo u ponedjeljak u tančine rasvijetliti to poglavlje', kaže Pilsel.

On, inače, misli da bi Josipović mogao pomoći novom vodstvu SDP-a da preživi eventualni kolaps na lokalnim izborima. Pilsel smatra da bi trebalo povezati SDP i stranku Naprijed Hrvatska, pa ispitati mogu li se u istoj priči, već uoči lokalnih izbora, naći i Pametno te Nova ljevica i drugi slični ali manji igrači, poput Radničke fronte.

'Bude li svatko išao pokazivati svoje mišiće, ljevici se ne piše dobro. Bez snažne lijeve fronte, svi bi se mogli naknadno kajati', upozorava Pilsel, koji smatra da bi se ljevica trebala okupiti po tehničkom modelu - sve ostale asocijacije isključene -  Domoljubne koalicije u vrijeme Tomislava Karamarka.