javno savjetovanje

Strategija Ministarstva poljoprivrede za više voća, povrća i mlijeka u školskim kantinama

17.08.2017 u 11:34

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede radi na izradi nacionalne strategije čiji je cilj poboljšati prehranu učenika u osnovnim školama, odnosno povećati unos svježeg voća i povrća, te mlijeka i mliječnih proizvoda za pet posto

Ministarstvo je otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu Nacionalne strategije za provedbu školske sheme od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. Savjetovanje je otvoreno do 29. kolovoza.

'Izrada Nacionalne strategije ima za cilj povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i edukaciju učenika u cilju smanjenja otpada od hrane', poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u sklopu projekta 'Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi', koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da 66 posto učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76 posto učenika i učenica ne jede povrće svaki dan.

'S porastom dobi učenika i učenica zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća pa tako 44 posto učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 posto. Istovremeno, svega 29 posto učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a u dobi od 13 godina ovaj postotak je još niži te povrće svakodnevno jede svega 23 posto učenika i učenica. Većina učenika kao najdraže voće izdvaja jabuke, jagode, banane i lubenice. Vrste voća koju većina učenika najčešće jede su jabuke, slijede ih banane, dok su kivi, ananas, grejp i dinja vrste voća koje većina učenika ne voli jesti', stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Utjecaj 'Programa mlijeka u školama' na prehrambene navike i zdravlje djece procijenjen je provođenjem upitnika za učenike i roditelje koji je provela Savjetodavna služba, a imao je za cilj ispitati naviku konzumiranja i znanje o mlijeku i mliječnim proizvodima i znanje o Programu i utjecaju na prehrambene navike djece. Ispitani učenici preferiraju piti čokoladno mlijeko (75,73 posto), a odmah nakon njega obično mlijeko (71,97 posto), na trećem mjestu je kakao (71,13 posto), nakon čega slijede voćni jogurt, jogurt i sir. Oko 75 posto učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno, a u školi 57 posto učenika.