STRADALI I BABIĆEVI RODITELJI

Strašni detalji zločina nad civilima u Trpinji

11.07.2013 u 22:49

Bionic
Reading

Desetak je osoba iz Trpinje privedeno zbog sumnje u ratni zločin u Vukovaru 1991. Sumnjiči ih se za, neslužbeno doznajemo, ubojstva 14 civila. Među žrtvama su i supružnici Babić, roditelji vukovarskog heroja Marka Babića

Emocije prorade, a u grlu se stegne. Ivanu Babiću teško se prisjetiti nesretnog 14. rujna 1991. kada su mu otac i majka odvedeni iz svog doma u Vukovaru. Iva i Stipan bili su i roditelji pokojnog Marka Babića, heroja obrane grada.

'Zatočili su ih u podrum. Priča se da su strijeljani pa bačeni u rupu. Tijela im nikada nisu nađena', govori Ivan Babić za Večernji list. teškim glasom. Petnaestak je civila iz iste ulice, Lipovačkog puta, tada prevezeno u obližnje selo Trpinju. 'Svi su stanovali u krugu od 500 metara, riječ je o bračnim parovima od 50-ak godina', dodaje i naglašava da su tijela kasnije premještali kako bi prikrili zločin.


Ubojice njihova oca znali su tko im je sin. Marko Babić legendarni je vukovarski branitelj. Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovjedništvo u Borovu naselju. Uništio je najviše tenkova na Trpinjskoj cesti.
Petar Balen jedan je od rijetkih stanara Lipovačkog puta koji je preživio torturu u Petrinji, ali i kasnije u Veri, Dalju te u Begejcima.'Razapeli su ga golog ga na križ kao Isusa, htjeli su mu vaditi testise. Ni danas ne zna tko je naišao i spasio ga', priča supruga Ana. Dva je mjeseca mislila da je mrtav. 'Bio je do vrata u septičkim jamama. Smršavio je 25 kilograma', opisuje.

Trpinja, selo s većinski srpskim stanovništvom, danas je bilo pod opsadom policije. Kucalo se na vrata sumnjivcima, ali i onima koji mogu imati korisne informacije o zločinima. 'Pročešljano' je 12 kuća.

Više pročitajte ovdje