'sluGA NARODA'

Stranka Volodimira Zelenskija kaže da ima većinu u parlamentu

22.07.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u ponedjeljak je rekla da je na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju dobila apsolutnu većinu u parlamentu

Stranka Volodimira Zelenskija 'Sluga naroda', nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je Zelenskij glumio izmišljenog predsjednika i zahvaljući kojoj je naposlijetku došao na čelno mjesto države, osvojila je oko 40 posto glasova za listu stranaka.

Uz izravno izabrane kandidate čini se da je stranka dobila više od 240 zastupnika u parlamentu od 424 mjesta.

Voditelj kampanje Oleksandr Kornijenko je ukrajinskim državnim medijima rekao da očekuju 125 do 127 izravno izabranih zastupnika te još 121 ili 122 mjesta na temelju izbora liste stranaka.

Zelenskij je ubrzo nakon inauguracije objavio prijevremene izbore jer se našao suočen s parlamentom koji je podržavao prethodno čelništvo.

Komičar Zelenskij se predstavlja kao alternativa političkom establishmentu zahvaćenom korupcijom.

'Ovi izbori predstavljaju sveobuhvatno podmlađivanje ukrajinskog političkog sustava' s obzirom na to da predsjednikova stranka nema do sada aktivnih političara, ocijenio je za agenciju dpa Diyar Autal, politički stručnjak za Euraziju s Harvarda.

'To je prilika da se Ukrajina konačno oslobodi svojih oligarha koji su često potkopavali reformske planove', smatra Autal.

Po središnjem izbornom povjerenstvu, nakon više od polovice prebrojanih glasova čini se da u parlament ulazi pet stranaka.

Daleko iza 'Sluge naroda' na drugom je mjestu s 13 posto glasova na izborima za listu stranaka proruski savez Oporbena platforma Viktroa Medvedčuka kojega su uoči izbora hvalili i ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev.

Na trećem je mjestu stranka prethodnog predsjednika Petra Porošenka,a četvrta je stranka bivše premijerke Julije Timošenko.

Kao peta, po preliminarnim rezultatima, izborni prag od pet posto prelazi stranka rock zvijezde Svjatoslava Vakarčuka 'Glas'.

Zelenskij je u nedjelju rekao da ne namjerava formirati koaliciju ni s jednim od ranijih čelništava a, kako su pristizali rezultati izlaznih anketa, najavio je da će na razgovore o koaliciji pozvati Vakarčuka.