izbori

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus najavili ukidanje pet nameta

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 14:12
  • Objavljeno 29.06.2020 u 14:12

Dalija Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u ponedjeljak ukidanje pet nameta za građane i poduzetnike, a prvim performansom predloženo je ukidanje godišnjih tehničkih pregleda novih automobila, po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja

Tom prilikom nositelji lista koalicije pred Sabor su stigli u svojim automobilima, ukazavši na nelogičnost hrvatskih propisa, prema kojima je tehnički pregled novih automobila pod jamstvom potrebno obavljati svake godine. Riječ je, poručili su, o oglednom primjeru bespotrebnog opterećivanja građana.

'Materijalni trošak često nije najveći razlog zašto se osjećamo prevareno i pokradeno i, najviše od svega, poniženo. Iz Hrvatske ljudi odlaze najčešće zbog osjećaja poniženosti i nemoći da mijenjaju suludi i nelogični sustav', rekao je nositelj liste koalicije u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec.

Pojasnio je da se u zapadnim europskim državama tehnički pregled s novim automobilom obavlja tek u četvrtoj godini, a onda do desete godine svake druge godine. Iako većina automobila ima sedmogodišnje jamstvo, u Hrvatskoj su vlasnici lišeni pregleda samo prve dvije godine, a potom ga obavljaju svake sljedeće.

Nositelj liste u VI. izbornoj jedinici Davor Huić poručio je da će ukinuti godišnji tehnički pregled za sva nova vozila pod jamstvom i uvesti rokove kakve imaju zapadnoeuropske države.

Za građane bi to bila godišnja ušteda od oko 500 kuna, u deset godina 2500 kuna, a uštedjelo bi se i vrijeme te dostojanstvo građana, navodi Huić.

Nositeljica liste u I. izbornoj jedinici Dalija Orešković istaknula je da za nesigurnost u prometu nisu odgovorni dobro servisirani automobili pod jamstvom, već obijesna vožnja vozača kojima sustav ne može ništa.

'Oni protuzakonito upravljaju sustavom, kao da su iznad zakona. Obijesnih vozača i bahatih prekršajnih recidivista u Hrvatskoj ima onoliko koliko ima i njihovih zaštitnika u vlastitim obiteljima i državnim strukturama pa se ni policije ne plaše', ocijenila je Orešković.

Dodala je da će obijesne vozače višestruko teže sankcionirati novčanim kaznama, a teško će biti sankcioniran i svatko tko zatraži zataškavanje slučaja, kao i onaj u sustavu tko to pokuša provesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!