POSTIZBORNA SRBIJA

Stranka pritišće Tadića da postane premijer

22.05.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Članovi predsjedništva DS-a pritišću Borisa Tadića da prihvati premijersko mjesto u novoj vladi iako je u noći u kojoj je izgubio predsjedničke izbore od Tomislava Nikolića odbacio takvu mogućnost

Ukoliko Tadić ne prihvati taj zahtjev, uže predsjedništvo demokrata traži da zamjenik predsjednika te stranke, Dragan Đilas, bude novi premijer. Međutim, nije jasno bi li taj prijedlog naišao na odobravanje koalicijskog partnera SPS-a.

Još uvijek nije poznato hoće li Tadić prihvatiti prijedlog svoje stranke. I Dragan Đilas je, poput Tadića, izjavljivao za vrijeme izborne kampanje da ga ne zanima mjesto predsjednika vlade i da želi završiti započete poslove na mjestu gradonačelnika Beograda.

Kako piše B92, neki članovi DS-a su predlagali da ta stranka odustane od formiranja vlade i ode u opoziciju, ali taj prijedlog nije usvojen, jer bi se tako, kako smatraju, Srbija vratila 10 godina unazad. Inače, i u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, predsjednik države ima male ovlasti i stvarna vlast koncentrirana je u vladi.