velika britanija

Stranka premijerke May očekuje gubitak stotina mjesta na lokalnim izborima

02.05.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Birališta su otvorena u četvrtak za lokalne izbore u Velikoj Britaniji na kojima se očekuje da konzervativci izgube stotine mjesta u upravama što će otežati nastojanje premijerke Therese May da riješi političku krizu vezanu uz njezin plan izlaska iz Europske unije

Predviđa se da će konzervativci izgubiti do 800 mjesta u lokalnim upravama na izborima više od 8000 članova koji će popuniti 260 gradskih vijeća u većem dijelu Engleske, uključujući London, te u Sjevernoj Irskoj.

Oko 60 posto tih mjesta do sada su držali konzervativci. Današnji izbor obuhvaća glasanje za 248 vijeća u Engleskoj, šest gradonačelnika i 11 vijeća u Sjevernoj Irskoj. Lokalni izbori ne obuhvaćaju Škotsku i Wales.

Premijerka May složila se s povlačenjem s dužnosti čelnice konzervativaca i britanske premijerke kada jednom dobije parlamentarni pristanak za svoj sporazum o Brexitu, no čini se vjerojatnijim da će se suočiti s dodatnim zahtjevima za ostavkom ako se današnji izbori pokažu katastrofalnim za njezinu stranku.

Rezultati lokalnih izbora biti će objavljeni kasno u četvrtak i u petak.

May je zastupnicima u parlamentu u srijedu kazala kako se još nada da će postići kompromis s glavnom oporbenom Laburističkom strankom o sporazumu o Brexitu koji bi ostavio Britaniju u nekoj formi carinske unije s Europskom unijom.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja repozicionirana desna stranka, Neovisna stranka Velike Britanije (UKIP), mogla bi osvojiti najveći pojedinačni broj glasova na današnjim izborima.

Njezini rivali, Stranka Brexit (Brexit Party), koju je formirao bivši čelnik UKIP-a Nigel Farage, ne izlazi na lokalne izbore, no očekuje se da će imati snažan utjecaj ako Britanija bude sudjelovala na izborima za Europski parlament tijekom svibnja.