posljedice su ogromne

Japanski premijer zavapio: Brexit bez sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva se mora izbjeći pod svaku cijenu

26.04.2019 u 06:27

Bionic
Reading

Pozivamo na uređeni Brexit, izjavio je u četvrtak japanski premijer Shinzo Abe na konferenciji za novinare u Bruxellesu

Japanski premijer podsjetio je na ulaganja brojnih japanskih tvrtki u Ujedinjeno Kraljevstvo 'ulazna vrata Japana u Europsku uniju'.

'Nadamo se da će te tvrtke moći nastaviti napredovati u Ujedinjenom Kraljevstvu', dodao je Abe u nazočnosti europskih dužnosnika među kojima su bili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Europljani su pristali tijekom specijalnog summita 10. travnja odgoditi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz europskog bloka, početno predviđenog za 29. ožujka, na najkasnije 31. listopada.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Summit Eu -Japan je bio prigoda da se spomene napredak omogućen trgovinskim sporazumom između dvoje partnera koji je stupio na snagu 1. veljače i koji je najveći na svijetu jer obuhvaća 630 milijuna ljudi i gotovo trećinu svjetskog BDP-a.

Abe je naglasio da 'suočeni s rastućim protekcionizmom, dijele želje EU-a'. 'Surađivat ćemo kako bi poslali jaku poruku međunarodnoj zajednici na summitu G20 u Osaki krajem lipnja', rekao je dok Europa i Japan proživljavaju tešku trgovinsku fazu sa Sjedinjenim Državama predsjednika Donalda Trumpa.