DSHV

Stranka hrvatske manjine ostala bez parlamentarnog zastupnika i u Srbiji i Vojvodini

15.01.2024 u 12:47

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) nije uspio izboriti zastupničko mjesto u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, što nije čudno s obzirom na uvjete u kojima se stranka natjecala, ocijenio je u ponedjeljak čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov

Pokrajinsko izborno povjerenstvo priopćilo je da DSHV, odnosno koalicija „Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pravde i pomirenja“ nisu među šest stranaka koje će imati zastupnike u Skupštini Vojvodine.

Vladajuća Srpska napredna stranka s koalicijskim partnerima osvojila je apsolutnu većinu, odnosno 66 od 120 zastupničkih mandata.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 30, a Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je u posljednja dva saziva Skupštine bio u vladajućoj koaliciji sa SNS-om, devet zastupničkih mjesta.

Sedam mandata osvojila Socijalistička partija Srbije i opozicijska koalicija „Nada“, a jedan mandat osvojila je Ruska stranka.

DSHV, kao ni neke druge veće stranke poput Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke, nije prošao izborni prag.

Kada su u pitanju ishodi izbora za republički parlament, koalicija DSHV-a i bošnjačke Stranke pravde i pomirenja osvojila je dva mandata, ali oba će pripasti bošnjačkoj stranci, tako da je stranka hrvatske manjine ostala bez parlamentarnog zastupnika i u Srbiji i Vojvodini.

  • +15
Izbori u Srbiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U prethodnom sazivu Skupštine Srbije DSHV je imao jedno zastupničko mjesto, a čelnik stranke Tomislav Žigmanov bio je ministar za ljudska i manjinska prava u vladi.

Komentirajući konačne rezultate izbora predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov naveo je platformi X da su „ostvareni rezultati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na ovim izborima s obzirom na uvjete, kontekste i pogibeljnu izloženost, pravi podvig!“

„Naša koalicija sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) je parlamentarna i nastupat ćemo u borbi za naše interese zajedno. Na tako što nas obvezuje kako 5000 glasova Hrvata, tako i dosadašnje dosljedno djelovanje“, priopćio je Žigmanov.

Izbori za republički i pokrajinski parlament u Srbiji održani su 17. prosinca.