NOVA DOKTRINA

Strani vojnici moraju pridobiti povjerenje Afganistanaca

27.08.2009 u 21:54

Bionic
Reading

Glavni zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu je nedavno objavio novu doktrinu za svojih oko 100.000 vojnika, od sada zaduženih da zadobiju povjerenje Afganistanaca, koji će odlučiti tko će pobijediti u ratu

General Stanley McChrystal koji zapovijeda dvjema međunarodnim vojnim snagama u Afganistanu, NATO-ovim ISAF-afom i američkom Operacijom trajna sloboda, objavio je taj dokument na sedam stranica dok nasilja afganistanskih pobunjenika i gubici stranih postrojbi dosižu rekorde u nekoliko posljednjih mjeseci.

'Zadatak je zaštititi afganistansko stanovništvo. Afganistanci će odlučiti tko će pobijediti u ratu i mi (afganistanska vlada i strane postrojbe) boriti ćemo se za njihovu podršku', piše McChrystal.

Njegov prethodnik je odstupio u svibnju nakon pogreške američke vojske na zapadu zemlje. Prema podacima afganistanskog istražnog povjerenstva 97 civila je poginulo u američkim zračnim napadima u pokrajini Farah.

Afganistanska vlada je utvrdila da je ubijeno 140 civila, a američka vojska priznaje da je stradalo između 20 i 30 civila i između 60 i 65 talibana.

Od tada američka administracija traži novi pristup afganistanskom sukobu i zahtijeva da se u prvom vodi računa o civilima, a ne pobunjenicima, naglašava McChrystal.

On je stupio na dužnost sredinom lipnja i uskoro treba administraciji predsjednika Baracka Obame predati izvješće u kojom će tražiti pojačanja za Afganistan.