TEST ZA KONZERVATIVCE

Strani mediji: HDZ izgubio u Zagrebu i Splitu

18.05.2009 u 12:56

Bionic
Reading

Svjetske novinske agencije zabilježile su u ponedjeljak održavanje nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, koji su bili, kako navode, test popularnosti vladajuće stranke

ZAGREB - Agencije uglavnom bez komentara prenose izborne rezultate, ocjenjujući da na izborima nije bilo iznenađenja.

Associated Press navodi da izborni rezultati pokazuju da vladajući konzervativci u Hrvatskoj nisu uspjeli dobiti gradonačelnike u velikim gradovima na lokalnim izborima, a neovisni kandidati izborili su ulazak u drugi krug s vladajućima u dva grada.

'HDZ premijera Ive Sanadera, koji je dobio drugi mandat u studenome 2007., izgubio je u Zagrebu i Splitu', prenosi agencija AP.

France Presse piše da su Hrvati glasovali u nedjelju na lokalnim izborima koji se smatraju 'testom za konzervativce na vlasti koji su u jeku svjetske ekonomske krize bili prisiljeni usvajati nepopularne mjere'.

Najveća hrvatska oporbena stranka, SDP, 'nije ostvarila zacrtani cilj, a to je da postane najjača hrvatska stranka premda je na izborima u tri najveća grada osvojila više glasova od vladajućeg HDZ-a', ocjenjuje slovenska agencija STA.

'Nedjeljni lokalni izbori pokazali su da je zaustavljen trend pada odaziva birača koji je bio prisutan od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća', piše slovenska agencija.

Tanjug pak navodi da su dvije vodeće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, 'ostvarile na lokalnim izborima ono što su naznačile kao najvažniji cilj: SDP pobjeđuje u najvećim gradovima, osim u Osijeku, dok HDZ ostvaruje premoć u 14 županija, a SDP u pet'.

'Prije izbora u SDP-u su istaknuli da su najvažnije pobjede u velikim gradovima, a u HDZ-u da je pobjednik onaj tko će imati najviše župana, gradonačelnika i načelnika općina', prenosi Tanjug.