KAKO DO RADNOG MJESTA?

Strani jezici važniji od radnog iskustva!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2010 12:47
  • Objavljeno 23.06.2010 u 12:11
kraljevska garda london1

kraljevska garda london1

Izvor: Sipa Press / Autor: Anwar Hussein

Čak 75 posto ispitanika smatra da je poznavanje stranih jezika presudno u pronalaženju radnog mjesta te da je potrebno govoriti više jezika, a ne samo engleski. Njih 32 posto bilo je odbijeno na razgovoru za posao zbog nepoznavanja stranog jezika, dok ih je pet posto zbog toga izgubilo radno mjesto

Pokazalo je to istraživanje koje je proveo specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta www.posao.hr pod pokroviteljstvom jezičnog centra Berlitz. Istraživanje je provedeno tijekom svibnja na reprezentativnom uzorku metodom anonimne online ankete.

Pritom je 45 posto ispitanika izjavilo je da je poznavanje stranog jezika važno za radno mjesto koje trenutno obavljaju, a njih čak 80 posto smatra da je znanje stranih jezika u nekim profesijama važnije od radnog iskustva.

Četvrtina ispitanika pak našla se u neugodnoj situaciji na radnome mjestu zbog nepoznavanja stranog jezika.

Učili bi kad bi im se omogućilo

Najviše neugodnosti zbog nepoznavanja stranih jezika imali su djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu u komunikaciji s inozemnim turistima. Najčešći problem za osobe zaposlene u stranim tvrtkama predstavlja nerazumijevanje poslovne dokumentacije i sporazumijevanje s poslodavcima koji ne govore hrvatski jezik. Dodatne probleme predstavlja korespodencija s inozemnim partnerima, kao i poslovanje putem interneta.

Istraživanje je pokazalo da se zbog sve češće suradnje s inozemnim partnerima i rada u stranim tvrtkama traži znanje više od jednog stranog jezika. Ispitanici su također istaknuli kako je znanje stranih jezika važnije od radnog iskustva te da su zainteresirani za njihovo učenje ukoliko bi im tvrtka u kojoj rade to omogućila.

Čak 97 posto ispitanika izjavilo je da govori neki strani jezik iako ih 50 posto nikada nije pohađalo školu stranih jezika.

Čak 98 posto bi učilo strani jezik

Poznavanje engleskog jezika je najzastupljenije, prema istraživanju govori ga čak 54 posto ispitanika. Slijedi njemački sa 20 posto te talijanski sa devet posto.

Velika većina je zainteresirana za učenje stranih jezika, njih čak 98 posto. No, mnogi od njih ipak ne uče strane jezike, većinom zbog toga što si to ne mogu priuštiti (60 posto) ili nemaju dovoljno vremena (20 posto).

Samo 12 posto ispitanika navelo je kako im tvrtke u kojima su zaposleni organiziraju učenje stranih jezika, a 90 posto je zainteresirano upravo za takav oblik učenja jezika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi