odlazak autokrata

Strani čelnici i pristaše oprostili se od Mugabea

14.09.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Strani čelnici i pristaše te obični građani okupili su se na nacionalnom stadionu u Harareu u subotu na posljednjem oproštaju od osnivača Zimbabvea Roberta Mugabea, nakon tjedan dana sporova oko njegova pogreba koji su prijetili potkopati predsjednika Emmersona Mnangagwa.

Mugabe, koji je vladao Zimbabveom 37 godina a zbacila ga je vlastita vojska u studenome 2017., umro je u singapurskoj bolnici prije tjedan dana u dobi od 95 godina.

Bit će pokopan u mauzoleju u svetištu narodnih heroja u Harareu za oko mjesec dana, rekao je njegov nećak u petak, za razliku od prijašnjih komentara da će pogreb biti u nedjelju.

Mnangagwa, bivši Mugabeov zamjenik koji se urotio kako bi ga svrgnuo, rekao je kasnije u petak da će gradnja mauzoleja odgoditi pogreb njegova prethodnika.

Mnangagwa i vladajuća ZANU-PF stranka željeli su da Mugabe bude pokopan kod nacionalnog spomenika herojima rata za oslobođenje zemlje protiv vlasti bijele manjine.

Međutim neki rođaci, izražavajući ogorčenost zbog načina na koji su bivši sudruzi svrgnuli Mugabea, željeli su da bude pokopan u selu u kojemu se rodio.

Kad je došao na vlast 1980., Mugabe je slavljen kao šampion rasnog pomirenja u jednoj od afričkih zemalja koje su se posljednje oslobodile kolonijalne vlasti.

Do vremena kad je svrgnut 2017., uz neobuzdane proslave širom zemlje od 13 milijuna ljudi, na njega se i u zemlji i izvan nje gledalo kao na vlašću obuzetog autokrata koji je uveo vodove smrti, varao na izborima i naštetio ekonomiji kako bi zadržao vlast.