GLAVNI TAJNIK NATO-A

'Strana intervencija u Siriji ne bi bila dobra odluka'

13.06.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Strana vojna intervencija u Siriji nije 'dobar put', ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki dužnosnik UN-a nazvao stanje u toj zemlji građanskim ratom

'Strana vojna intervencija nije dobar put za Siriju', rekao je Rasmussen u obraćanju australskim novinarima, dajući prednost političkom rješenju.

'Zasad ne postoji nikakav plan' za operaciju NATO-a u Siriji, dodao je.

'Usprkos svemu, odlučno osuđujem ponašanje sirijskih sigurnosnih snaga i nasilje nad civilima', rekao je glavni tajnik NATO-a. 'Ovo čemu svjedočimo prava je sramota i nema dvojbe da je sirijski režim odgovoran za gaženje međunarodnih zakona'.

Dan ranije zapovjednik UN-ovih operacija za očuvanje mira Herve Ladsous upozorio je na stanje građanskog rata u Siriji, gdje su se odnedavno višestruko zaoštrili sukobi vladinih snaga i pobunjenika te bombardiranja pobunjeničkih uporišta.

Rasmussen, koji boravi u diplomatskom posjetu Australiji, rekao je u vezi s tim da 's pravnog stajališta' nije siguran može li se govoriti o građanskom ratu u toj zemlji.

No sigurno je da je stanje u Siriji veoma ozbiljno i da smo svjedoci užasnih čina za koje su odgovorni režim i snage koje su mu odane, te oštro osuđujem te čine', kazao je.

Rasmussen je neuspjeh Vijeća sigurnosti da se dogovori o načinima jačanja pritiska na Damask nazvao 'ozbiljnom pogrješkom', ocijenivši da bi Rusija mogla imati "presudnu ulogu" u uspostavi mira.