EVAKUIRAN LOVREČAN OTOK

Strahuje se da Drava ne obori rekord iz 60-ih

05.11.2012 u 19:11

Bionic
Reading

Drava se prelijeva iz korita kod naselja Lovrečan Otok i izravno ugrožava tri obiteljske kuće. Spasioci su evakuirali stanovnike, uključujući i staricu Mariju Lazar koja je to prije odbijala, javlja eVaraždin

Iz Centra za obranu za poplave izvjestili su da u ovom trenutku Drava kod Lovrečan Otoka ima protok od oko 1800 kubnih metara u sekundi. Očekuje se da će tijekom noći protok porasti i do 3100 kubnih metara u sekundi.

Ladislav Grđan iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda podsjeća da se 60-ih godina prošlog stoljeća na varaždinskom području dogodila velika poplava koju je uzrokovao protok vode od 2800 'kubika'. Nasipi su građeni da izdrže 2800 kubičnih metara vode u sekundi i imaju sigurnosno nadvišenje, no ako su duže pod vodom, gube stabilnost i otpornost.

'Ako se pojavi veća voda od one 60-ih godina, nasipi mogu to izdržati tri dana. Budući da veliki val ne bi trebao trajati dulje od pola dana, trebalo bi biti manje-više sve u redu', kaže Grđan.

Dodaje da su proglašene redovite mjere obrane od poplave za područje uzvodno od Hidroelektrane Varaždin te da, ako se ostvare prognoze o protoku većem od 3000 kubičnih metara u sekundi, neće biti proglašene samo izvanredne mjere obrane od poplave, nego i izvanredno stanje