NOVI VLADIN PRIJEDLOG

Strah od koncesije trese Brijune i Plitvička jezera

Bionic
Reading

Hoće li prijedlog o davanju hotela i ugostiteljskih objekata u nacionalnim parkovima u koncesiju slomiti Liku? Prijedlog ministra turizma Veljka Ostojića ponajprije cilja na dva kapitalca: najposjećeniji nacionalni park Plitvička jezera, čije poslovanje doslovce drži pola Like, te Brijune, piše Vjesnik

Jedino navedena dva parka imaju veću imovinu koju bi, ako se Ostojićev prijedlog održi, od sljedeće godine, prema američkom modelu, morali dati u koncesiju, piše Vjesnik.

Upravitelji parkova stoga upozoravaju da koncesioniranje hotelskih i drugih objekata treba provesti s oprezom i nužnom javnom raspravom. Branislav Šutić, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera koji ekonomski drži pola ličkog teritorija, izjavio je za HTV da bi svaki privatni koncesionar više vodio računa o profitu, a manje o zaštiti i očuvanju prirode.

Podsjetimo, Ostojić je rekao da nije normalno ni logično da se nacionalni park bavi hotelijerstvom, pri čemu je aludirao na Plitvice i Brijune. Ministar vjeruje da će davanje objekata u koncesiju pomoći parkovima, piše Dnevnik.hr

'Ne radi se ni o kakvoj privatizaciji, već jednostavno preciznom reguliranju međusobnih prava i obaveza, odnosno pojednostavljeno, hoteli će plaćati koncesijsku naknadu koja će biti korištena za daljnju zaštitu i kvalitetniju zaštitu prirode i ostalih resursa nacionalnih parkova', rekao je Ostojić.

Lani je prihod Nacionalnog parka Plitvička jezera iznosio 206 milijuna kuna, što je bilo 8,7 posto više nego godinu prije. To je ujedno rezultiralo 8,1 posto većom dobiti.U razdoblju od oko tri godine vraćeno je oko 170 milijuna kuna duga u sudskim sporovima te je stabilizirana financijska situacija u tom nacionalnom parku.

Nacionalni park Plitvička jezera u svojem sastavu ima četiri hotela, dva autokampa i jedanaest restorana, od kojih su neki među najboljima u regiji.

Svojedobno je, nakon Domovinskog rata, obnova tamošnjih hotela punila medije, jer se procjenjivalo da je previše potrošeno. Plitvički su hoteli, međutim, danas ponos tog kraja. Riječ je o hotelima Jezero, Plitvice, Bellevue i Grabovac, te o poznatim autokampovima Korana i Borje, piše Vjesnik.

Eduard Kolić
, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni, dao je mandat na raspolaganje Ministarstvu turizma. Vjesniku je ispričao da je u proteklom mandatu kupljen putnički brod za 16 milijuna kuna uz dva posto kamata, uređena je Vilu Lovorka, uz unaprijed naplaćenu rezervaciju od oko 300 tisuća eura, te hoteli Istra i Neptun. NP Brijuni imaju 260 zaposlenih, a likvidnost je u prošle četiri godine podignuta 400 posto, rekao je brijunski ravnatelj u ostavci.

'Odluka da se sve da u koncesiju odluka je Vlade i ja to radije ne bih komentirao', izjavio je Kolić, iako se iz svakoga njegova odgovora moglo iščitati da bi mu, da on odlučuje, koncesija uvijek bila zadnja opcija.