bjelovar

Lokalni stožer zabranio Covid bor: Misle da šalje krivu poruku i da maske podsjećaju na donji veš, no priča dobila i nastavak

12.11.2020 u 22:40

Bionic
Reading

Jedna od ovogodišnjih blagdanskih inicijativa Gradskog muzeja Bjelovar propala je i prije nego što je krenula u realizaciju. Naime, kustosica muzeja Marijana Dragičević putem Facebooka je pozvala Bjelovarčane da muzeju doniraju maskice za lice kojima je trebalo biti okićeno jedno božićno drvce u gradu

Tzv. Covid bor trebao je u punom sjaju zasjati 28. studenog, na dan otvorenja bjelovarskog Adventa. No, Dragičević je danas javnost obavijestila da ne trebaju donositi maskice jer je kićenje Covid bora – zabranio Stožer civilne zaštite, javlja portal klikni.hr.

'Planirali smo maskicama okititi jedan bor u središtu grada. Ideja je bila da građani stave na bor maskicu i zažele da Covid što prije nestane. No, onda je Stožer sve stopirao', je kratko Dragičević.

Priču je potvrdila i sama načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec.

'Bojimo se da bi se na taj način ljudima mogla poslati kriva poruka, da je maska ukras, a ne zaštitno sredstvo. U ovo vrijeme, kada su i protesti protiv rada Stožera, bilo bi dvolično da Stožer dozvoli da se maskice vješaju po boru. Medicinskih maski sada ima, ali može ih nestati', kaže Bastijačić Erjavec. Dodaje kako je, kao profesorica likovne kulture, spomenuti problem sagledala i s umjetničkog aspekta.

'Platnena ili medicinska maskica na boru, na što će podsjećati? Na donje rublje. Pa zar ćemo se izrugivati Božiću? To čak nije ni performans, koji je u samoj svojoj srži ‘pikanje’ društva. Mi bismo ovim ‘pikali’ ljude, i one oboljele, i one koji rade s oboljelima i cijelog sustava u kojem je maska potrebna kao zaštita', kaže Bastijančić Erjavec.

Dodaje kako zabrana Covid bora nije njezina osobna odluka već se prije stopiranja muzejske akcije konzultirala s ostalim članovima Stožera koji su je podržali.

Priča dobila epilog

Mnogi su Bjelovarčani odlučili javno izreći svoj stav o spomenutoj inicijativi i zabrani. Većina je zabranu Stožera osudila, a mnogi su najavili kako će tijekom Adventa samoinicijativno ostavljati maskice po borovima u gradu. A onda je stigla i ponuda bjelovarske stomatologinje Danijele Hajdinjak Prihić da u svojoj ordinaciji udomi Covid-bor.

'Ovo su vremena u kojima moramo postupati ispravno i moramo potaknuti prave stvari. Marijana je ovim borom htjela dati podršku ljudima čiji su članovi obitelji i druge bliske osobe bolesne, poduzetnicima kojima je ovih dana jako teško. Drugim riječima, te maskice i taj Covid-bor su danas simbol i ja mislim da je on potreban', kazala je Hajdinjak Prihić te pozvala sve Bjelovarčane koji žele sudjelovati u ukrašavanju neobičnog božićnog drvca da svoje maskice dostave njoj ili Marijani Dragičević. Pritom i Hajdinjak Prihić i Dragičević napominju kako ova akcija nema nikakve veze s Gradom, Stožerom i Muzejom te kako nema apsolutno nikakvih političkih konotacija.

'I još nešto. Nije ovo nikakav protest niti izrugivanje, niti išta negativno, samo pomicanje lokacije za ideju koju ljudi žele provesti', poručila je Dragičević.