KOŠARKAŠKO PRVENSTVO

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: izgredi su rezultat politike

17.08.2013 u 13:58

Bionic
Reading

Povodom incindenata zabilježenih tijekom odigravanja utakmica reprezentacije Srbije na Europskom košarkaškom prvenstvu za juniorke koje se održava u Vukovaru i Vinkovcima, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara izvjestio je danas kako su ti incindenti "rezultat politike koju političke vođe Srba u Republici Hrvatskoj vode sustavno više od dvadeset godina, svesrdno potpomognute nacionalnom velikosrpskom državnom politikom iz Beograda".

Tijekom utakmice Europskog košarkaškog prvenstva za juniorke, između reprezentacija Srbije i Grčke, igrane u četvrtak u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Vukovaru, skupina navijača srbijanske reprezentacije izvjesila je zastavu srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na kojoj je ćilicom pisalo "Vukovar", a izvikivani su i pokliči "Ovo je Srbija", a koji su se čuli i tijekom jučerašnje utakmice, koju je srbijanska reprezentacija igrala s Portugalom.

Nakon utakmice između reprezentacija Srbije i Grčke, sukladno Zakonu o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima, Policijska uprava (PU) vukovarsko-srijemska prekršajno je prijavila 23-godišnjaka iz Vukovara te mu zabranila posjećivanje sportske dvorane Dražena Petrovića u Vukovaru u narednih osam dana.

"Doduše, ne čudimo se previše srpskoj mladeži, jer ni njihove političke vođe niti jednom do sada u Koloni sjećanja nisu pokazale, ni nama ni pripadnicima svoga naroda, da prihvaćaju odgovornost i izražavaju iskreno žaljenje za ono što se dogodilo. Prihvaćanje odgovornosti i izražavanje žaljenja treba biti na povijesnoj, političkoj pa i na razini čitave jedne zajednice barem u simboličkom smislu, odavanjem posebnog pijeteta, suzdržavanjem od provokativnih nacionalističkih obilježja, a pogotovu od nacionalističkih ispada čijih smo na sportskim terenima svjedoci ovih dana", navodi se u priopćenju Stožera za obranu Vukovara.

Iz Stožera također ocjenjuju kako su burna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, od najave uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, pa do "srpskih nacionalističkih ispada na sportskom borilištu, jasan znak potrošenosti modela na kojima je počivala mirna reintegracija i znak su da Hrvatska pod hitno mora i treba redefinirati svoju politiku prema nacionalnim manjinama, pogotovu prema srpskoj nacionalnoj manjini, kako bi nova politika razbila okove samosegregacije te dovela do integracije te zajednice u hrvatsko društvo".

Od organizatora Europskog košarkaškog prvenstva za juniorke Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži da se zbog dosadašnjih povreda nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda, naročito u Vukovaru, naloži odigravanje utakmica reprezentacije Srbije bez prisutnosti njihovih navijača. "Mladoj reprezentaciji Srbije pak ne želimo time otežati put ka uspjehu, već im kao mladom sportskom kolektivu želimo sportski uspjeh", navodi se.