nove brojke

Stožer: Devet novozaraženih koronavirusom, ukupno 315

23.03.2020 u 16:38

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je evidentirano devet novih potvrđenih bolesnika, tako da je ukupno koronavirusom zaraženo 315 osoba, izvijestio je u ponedjeljak poslijepodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Imamo devet novih potvrđenih bolesnika, ukupno 315", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je ukupno obavljeno 2757 testiranja, od kojih su 33 u tijeku.

"Pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih nema, i dalje ih je pet na mehaničkoj ventilaciji", rekao je Beroš.

U zdravstvenom sustavu dosad je detektirano 15 zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu, jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre.

O izmjenama radnog vremena primarne zdravstvene službe za sada se ne razmišlja, no radit će se na funkcionalnom unaprjeđenju sustava.

Beroš je dodao i da u Daruvarskim toplicama nema pozitivnih te da je župan Damir Bajs potpuno opravdano smijenio ravnateljicu jer je u sklopu toplica radio jedan ugostiteljski objekt.

Od ponoći na snazi odluka o zabrani napuštanja prebivališta

Načelnik stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će se od ponoći početi primjenjivati odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

"Policija je spremna, uključujući i stožere civilne zaštite diljem zemlje. Počinje u ponoć. Pozivam sve da budu racionalni ako ne žele da se zaustave gospodarske aktivnosti. Organizirajte posao uz minimalan broj ljudi. Pomozite sebi da vam pomognemo", rekao je Božinović.

Pozdravio je odluku gradonačelnika Gline da smijeni načelnika glinskog Stožera civilne zaštite te dodao da, što se tiče spornog okupljanja na kojem je bilo više od pet osoba, svima slijede prijave Državnom inspektoratu.

Vezano uz izvanredne linije za prijevoz zdravstvenih radnika, Božinović je rekao da se promet racionalizira do razine održavanja vitalnih funkcija.

  • +9
Press konferencija Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Linije su organizirane sukladno odlukama gradskog stožera civilne zaštite u Zagrebu i takve će biti i dalje", objasnio je.

Što se tiče beskućnika, rekao je da smo mi "humano društvo" koje će se pobrinuti i za njih.

Dodao je i da je u Studentskom domu Cvjetno naselje nakon jučerašnjeg potresa zbrinuto 111 osoba pogođenih nedjeljnim potresom u Zagrebu.

Sve službe bore se sa saniranjem posljedica potresa

"Sve službe se i u ovom trenutku bore sa saniranjem posljedica potresa", rekao je Božinović te zahvalio i svim vatrogascima koji se nose s gašenjem požara u priobalnom dijelu države.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da HZJZ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu preuzimaju zapovjednu ulogu nad županijskim organizacijama.

"Koordinacija je pojačana, imamo dnevne kontakte i mogućnost izdavanja naredbi vezano uz koronavirus", rekao je Capak.