ANTISEMITIZAM NA DJELU

Stotine židovskih grobova oskvrnuto u Francuskoj

16.02.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Više stotina grobova oskvrnuto je na židovskom groblju u Sarre-Unionu, na istoku Francuske, rekao je u nedjelju francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, 'najoštrije' osudivši taj 'gnusan čin'

'Republika neće trpjeti ovaj novi udar na vrijednosti što ih dijele svi Francuzi', rekao je Cazeneuve, ne navodeći druge pojedinosti o tom događaju.

'Učinit ćemo sve kako bismo pronašli, uhitili i izveli pred sud počinitelja ili počinitelje tog sramotnog čina', dodao je.

Po ministrovim riječima, 'nikakvo nasilje, nikavo izražavanje nepoštovanja i mržnje potaknute bilo kakvim oblikom rasizma i vjerske nesnošljivosti neće oslabiti našu odlučnu želju da živimo zajedno u slobodi'.

Ovo nije prvi put da je židovsko groblje u Sarre-Unionu na meti vandala. 1988. bilo je prevrnuto šezdesetak židovskih nadgrobnih spomenika, a 2001. su uništena 54 groba.

Nešto više od mjesec dana nakon napada na židovsku trgovinu u Parizu, Cazeneuve je u nedjelju otputovao u Kopenhagen kako bi odao počast žrtvama napada na kulturni centar gdje se održavala rasprava o slobodi govora i na sinagogu.

Predsjednik Francois Hollande obećao je u nedjelju navečer da će 'učiniti sve' kako bi se 'pronašli i kaznili' počinitelji tog 'gnusnog i barbarskog' čina.

'Predsjednik Republike najoštrije osuđuje profanaciju židovskog groblja u Sarre-Unionu u Donjoj Rajni. Sve ćemo učiniti kako bismo što prije pronašli i kaznili počinitelje tog gnusnog i barbarskog čina. Francuska je odlučna da će se neumorno boriti protiv antisemitizma i onih koji žele zadati udarac vrijednostima Republike', ističe se u priopćenju Elizejske palače.