PODRUČJA POSEBNE DRŽAVNE SKRBI

'Stotine kuća koje je Hrvatska obnovila zjape prazne i propadaju'

12.06.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Saborska oporba obrušila se danas na predložene izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi - iz redova HDZ-a poručuju kako se njima krpaju protekle loše pripremljene zakonske izmjene, dok HDSSB-ovci drže da zakon uopće nema definiranu strategiju razvoja

'Zakon bi se trebao zvati 'Kako vlada hrvatska vlada', a ne zakon o područjima posebne državne skrbi', kaže HDZ-ovac Davorin Mlakar upozoravajući kako ta područja imaju niz problema u kojima država treba intervenirati.

'Prošlih nekoliko godina nije se poticao ravnomjeran razvoj već zaostajanje i iseljavanje s tih područja pa se pitam gdje će ona biti 2020. i ne daj Bože 2030. te kako će se pomoći tom području', pitao se HDSSB-ovac Krešimir Bubalo

Predloženi zakon kaže, nije rješenje ni za branitelje ni za ljude koji žive na područjima posebne državne skrbi jer nema jasne strategije. 'Nije Hrvatska samo grad Zagreb', poručuje Bubalo i dodaje kako smo nekad imali Zajednicu prognanika, danas imamo Zajednicu povratnika a uskoro ćemo imati Zajednicu useljenika.

Bilo bi, kaže Mlakar, korektnije da to bude Zakon o stambenom zbrinjavanju, a ne o područjima posebne državne skrbi. 'Iz toga se vidi koliko mi u stvari kanimo skrbiti o tom zakonu', ustvrdio je Mlakar.

HDZ-ovac Milan Jurković
poručuje kako se ovom najnovijom zakonskom izmjenom žele pokrpati rupe nastale prošlogodišnjim izmjenama među kojima je i ona koja se tiče rješavana sudskih postupaka koji su u tijeku protiv korisnika obnove koji nisu uselili u obiteljsku kuću nakon obnove. 'Prošle godine zaboravljeno je staviti u zakon što napraviti s postupcima koji su u tijeku', kaže Jurković.

I dok su vladajući isticali kako se zakon donosi kako bi Hrvatska bila pravna država, oporba im poručuje da to čine kako bi izbjegli tužbe branitelja, što se i navodi u vladinom obrazloženju, no uvjereni su da će tužbi ipak biti.

Zakonom se rok povratka kupoprodajne cijene bez kamata braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja koji su vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili obiteljsku kuću u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi produžuje do 1. lipnja 2017. godine, jer država nije imala novca.

Vlada je davno donijela odluku o darovanju kuća, odnosno stanova hrvatskim braniteljima koji su se zatekli na područjima posebne državne skrbi, no jedan dio hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji prije toga je otkupio kuće ili stanove, podsjetila je Jadranka Kosor.

'Ovim se zakonom htjelo na neki način obeštetiti upravo tu kategoriju hrvatskih građana, a rok je bio 2. lipnja 2014., no vlada ga sada produžuje na 1. lipnja 2017.', kaže Kosor koja ističe da je to odlična podloga za tužbe hrvatskih branitelja.

Ne može, kaže, vjerovati da se iznos od oko 8 milijuna kuna nije mogao naći u proračunu za 2014. U proračunu Državnog ureda za obnovu za tu je namjenu u ovoj godini osigurano 4 milijuna kuna, a procjenjuje se da će za naredne dvije godine biti potrebno još oko 8 milijuna kuna.

I HDSSB-ovac Boro Grubišić uvjeren je da će tužbi biti jer do 21. lipnja kada bi zakon trebao stupiti na snagu postoji 'pravna praznina'. 'Imamo 35 umjetnih pluća, što je tri puta više od broja tih aparata koje ima jedna Njemačka, pa eto njih 25 možemo upotrijebiti za isplatu tih 8 milijuna za kuće na području posebne državne skrbi', kaže Grubišić koji zaziva donošenje Zakona o regionalnom razvoju.

S njim se slaže i stranački mu kolega Krešimir Bubalo koji ističe kako bi se Zakonom o regionalnom razvoju progovorilo o koeficijentu razvijenosti i onima koji nemaju za preživljavanje. SDP-ovac Željko Mirković pohvalio je odredbe prema kojima će Hrvatska sklopiti nagodbu s vlasnikom objekta u slučajevima kad je privremeni korisnik koji je koristio objekt koji je vraćen u posjed vlasniku na temelju programa povratka i zbrinjavanja prognanika, uložio vlastita sredstva u njega i time povećao njegovu vrijednost.


'To je bilo nešto najspornije do sada, međutim ovim zakonskim rješenjem vjerujem da će se i to riješiti te okončati 14 preostalih sudskih sporova između vlasnika objekata i privremenih korisnika kojima su ti objekti dodijeljeni privremeno u posjed i na korištenje', kaže Mirković.

HDZ-ov Ivan Šuker
poručuje kako se zaboravlja da na stotine stanova i objekata koje je hrvatska država obnovila zjape prazne i propadaju. 'I onda donosimo zakon da bi se riješili nekakvi parcijalni slučajevi samo zbog toga što to nekom tako paše', kaže Šuker.

U centru Dvora na Uni je zgrada sa obnovljenim stanovima u kojima nitko ne živi, a dolazi samo kad treba glasovati ili podići naknadu ili mirovinu i takvih primjera na područuj posebne državne skrbi ima mnoštvo, naglašava HDZ-ovac Šuker.

'Predloženim zakonskim izmjenama ispravljajaju se anomalije prethodinih vlada no i sadašnja vlada je kasno ušla u sagledavanje te problematike obzirom da se ovdje, osim politike, radi o stotinama ljudskih sudbinama', poručuje SDSS-ov Mile Horvat.