NOVI ZAKON O NAVIJAČIMA

Stop maskama i alkoholu na stadionima!

10.06.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Vlada je u Sabor poslala novi Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a premijerka Jadranka Kosor je iskoristila tu priliku kako bi prokomentirala najnoviju USKOK-ovu akciju Ofsajd te dala Vladin blagoslov da 'idu do kraja'

'Čestitam ministru Tomislavu Karamarku na izvrsno odrađenom poslu i moram reći da su ti događaji sramota za nogomet i hrvatski sport. Vlada daje punu potporu da se ide do kraja u toj akciji, ali i u sprečavanju nereda na nogometnim stadionima', rekla je Kosor komentirajući najnoviju USKOK-ovu akciju Ofsajd u kojoj su osumnjičene 22 osobe.

'Izmjene Zakona donosimo kako bi se navijalo, a ne spašavalo živu glavu, što se dosada događalo', rekla je Kosor i prisjetila se posljednje utakmice Hajduk - Dinamo u Maksimiru na kojoj je u neredima policajac ostao bez oka, a jedan navijač bio propucan u prsa.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u objašnjenju novog zakona naglasio je da su dosad bile blage kazne za nasilnike te da su u Zakonu one postrožene jer stari zakon 'očito nije djelovao'.

Zakonom se predlaže zabrana maskiranja na sportskim natjecanjima radi prikrivanja identiteta i uvođenje prekršajne prijave za sve koji to učine te uvođenje nulte stope tolerancije na alkoholiziranost posjetitelja sportskih natjecanja, a zabranjuje se i prodaja alkoholnih pića unutar sportskih objekata.

U zakon su unesena nova kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje i druge osobe, organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine te nepoštivanje mjera i zabrana.