ZAKON O GOLFU ZA NOVE VARŠAVSKE

Stop kumovskom i rođačkom kapitalizmu!

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 19.05.2010 12:56
  • Objavljeno 19.05.2010 u 12:17
Zakon o golfu

Zakon o golfu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ako se ne ukine Zakon o golfu, pitanje je što još možemo očekivati od naših saborskih zastupnika; možda i donošenje zakona o nogometnim igralištima ili nešto drugo nevezano za sport, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Zelene akcije, Zelene Istre, GONG-a i Transpareny International Hrvatska (TIH)

Zakon je izglasan po hitnoj proceduri bez javne rasprave, a njegove izmjene i dopune o kojima se danas raspravlja u Saboru pred zastupnike su došle po istom principu.

Zorislav Antun Petrović iz TIH-a
smatra da je taj zakon štetan za Hrvatsku u bilo kojem pogledu i postavlja temelje za otimačinu zemlje i otvara prostor za korupciju.

Aktivisti Zelene akcije okupljenim novinarima podijelili su i primjerak otvorenog pisma koje su poštom poslali svim saborskim zastupnicima, a u kojem traže ukidanje Zakona o golfu i sprečavanje malverzacija s poljoprivrednim i šumskim zemljištem. Budući da taj zakon od svih zemalja na svijetu postoji samo u Hrvatskoj, aktivisti su dijelili i njegove primjerke kao originalnog hrvatskog suvenira.

'Izmjene Zakona o golfu također dopuštaju izvlaštenje privatnog zemljišta od vlasnika i njegovu prenamjenu iz poljoprivrednog i šumskog i građevno', rekla je Jagoda Munić iz Zelene Akcije. Tako se otvara prostor za apartmanizaciju, smatra ona, i izgradnju na prethodno neurbaniziranom zemljištu.

Sandra Pernar iz GONG-a podsjetila je na to da su oni podnijeli Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti ovoga zakona odmah nakon njegova donošenje u prosincu 2008, ali do danas nemaju nikakvih povratnih informacija o tome što će biti s tim. Osvrnula se samo na izjavu predsjednice suda Jasne Omejec u medijima, da se neće odlučivati o tom zahtjevu dok traje javna rasprava. 'Što god to značilo, jer je zakon stupio na snagu početkom prošle godine', naglasila je Pernar.

Petrović je još naglasio da je zakon nepravedan i da ide na ruku pojedinim investitorima te će, smatra on, dovesti do konačne rasprodaje naše zemlje.

'Nema ni jednog razloga da sređena zemlja, što Hrvatska želi biti, omogući na temelju mutnih kriterija da jedni poduzetnici budu povlašteni u odnosu na druge', mišljenja je Petrović dodavši da je takav slučaj i u Varšavskoj ulici s projektom Cvjetni prolaz, gdje se jednom investitoru maksimalno izlazilo ususret. Smatra da se u sređenoj zemlji ne bi trebalo imati prednost prilikom investiranja zahvaljujući kumovskim, rođačkim ili inim vezama te da bi ukidanjem ovoga zakona Vlada, po njegovu mišljenju, zaista pokazala da se želi boriti protiv korupcije.

Aktivisti Zelene akcije
napravili su i mali performans; pred Saborom su igrali golf, ali su ih revni čuvari reda odmah legitimirali po Zakonu o javnom okupljanju te ponovo na djelu pokazali svu nedemokratičnost i represivnu svrhu ovoga zakona.

'Znam zemlje koje imaju takve zakone, ali one se ne nalaze u Europi', rekla je Jagoda Munić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi