glavni tajnik

Stoltenberg: Ove godine 18 članica NATO-a izdvajat će dva posto BDP-a na obranu

14.02.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na obranu i europske članice ukupno gledajući dosegnut će ove godine taj cilj o potrošnji za obranu, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na obranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica.

Glavni tajnik je istaknuo da će europske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu, što je dva posto njihova BDP-a, ali je dodao da još dio članica, koje troše manje od dva posto, mora početi više izdvajati za obranu.

Stoltenberg je rekao da će ministri obrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje streljiva i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostaloga, ovaj tjedan Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice streljiva u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 tisuća topničkih granata godišnje.