ZAGREBAČKI HNS UPOZORAVA

Stojak: Ako pokrenu Kosorovu smjenu, kupit ću kokice i gledati

16.03.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Čelnici zagrebačkog HNS-a u srijedu su najavili kako, nađe li se na dnevnom redu gradske Skupštine smjena njezina predsjednika Darinka Kosora (HSLS), neće sudjelovati "u tom igrokazu i cirkusu", napominjući kako su upravo oni lani pokretali tu inicijativu, ali tada nije naišla na potporu gradskih zastupnika

'Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak je s gradskom organizacijom HNS-a prije godinu dana pokrenuo inicijativu za smjenom Kosora i kada smo o tome razgovarali s koalicijskim partnerima oni su rekli - vidjet ćemo. Naš stav o predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine od početka je bio jasan i mi smo bili ti koji smo ukazivali na to', kazala je predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare vezanoj uz sutrašnju sjednicu zagrebačke Skupštine, upitana o mogućnosti Kosorove smjene.

Stojak: Bude li smjena Kosora na dnevnom redu, kupit ću kokice i gledati

I sam je Stojak podsjetio kako je prije godinu dana pokrenuo inicijativu za Kosorovom smjenom, ali da je nitko nije htio podržati.

'Ako sutra dođe dopuna dnevnog reda Skupštine o hitnom postupku za njegovom smjenom, ja ću kupiti kokice i bezalkoholno piće te iz svoje klupe gledati kako se vladajući, ili oni koji bi trebali biti vladajući pokušavaju dogovoriti tko će biti predsjednik zagrebačke Skupštine. U tom igrokazu i cirkusu nećemo sudjelovati', kazao je.

Za točke dnevnog reda vezano uz program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i programe održavanja, Mrak-Taritaš je rekla kako pokazuju da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ozbiljno ne bavi komunalnom infrastrukturom, već 'puno ozbiljnije nekim drugim stvarima'.

'Kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi podatci nam govore da gradonačelnika Bandića i gradsku Upravu puno više brinu neke druge stvari od toga da svi građani Zagreba imaju vodovod, kanalizaciju, plinifikaciju, brzi internet ili asfaltiranu cestu do kuće gdje žive', istaknula je. Pojasnila je kako brojke pokazuju da je za održavanje potrošeno svih planiranih 790 milijuna kuna, dok je za gradnju objekata i uređaje komunalne infrastrukture, od planiranih 200 milijuna kuna potrošeno samo 89 milijuna, za što se, kako je rekla, moglo izgraditi devet fontana.

Mrak-Taritaš: Nemamo ništa protiv prodaje gradskih stanova, ali trebaju se znati uvjeti i načini

Vezano uz odluku o prodaji gradskih stanova, Mrak-Taritaš je kazala kako HNS principjelno nema ništa protiv toga, ali da se trebaju znati uvjeti i načini njihove prodaje. Upitala je hoće li se stanovi prodavati samo onima koji imaju odgovarajuće ugovore, ili onima koji su nelegalno u gradskim stanovima, pa su naknadno dobili ugovore. Zanima ju i zašto je grad odlučio prodati baš tih 18 poslovnih prostora koje je naveo na svom popisu za prodaju, te namjerava li prodavati i dalje, dok je za mali broj pritužbi koje su građani lani uputili na izmjene GUP-a rekla kako pokazuju da je Zagrepčane napustila svaka nada da će izmjene i dopune GUP-a stvarno biti i napravljene te da će njima uspjeti riješiti svoje probleme.

Stojak je, vezano uz prijedlog razrješenja ravnatelja kazališta 'Komedija' Nike Pavlovića, podsjetio da je HNS ukazivao i na taj problem, upozoravajući na revizijski nalaz po kojemu se u tom kazalištu nisu isplaćivali honorari niti ispunjavale preuzete obveze. To je, dodao je, odgovornost ravnatelja, ali i kazališnog vijeća koje mjesecima nije reagirali na uočene nepravilnosti, kao ni nadležni gradski ured.

'Ljude koji su zadužili zagrebačku kulturu ne smije se šutirati preko noći i izbacivati na ulicu bez obrazloženja', istaknuo je i pozvao nadležna tijela da istraže sve optužbe na račun ravnatelja i kazališnog vijeća.